ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Милош Земан ще участва в срещата на върха на Вишеградската група

милош земан

Президентът на Чехия Милош Земан беше изписан днес от Централната военна болница в Прага.

Още в понеделник – 29 ноември, обаче му предстои много важно международно участие – срещата във видеоформат на държавните глави на Вишеградската група (Чехия, Словакия, Унгария и Полша), която ще се проведе в Будапеща.

В петък – 26 ноември, пък ще е церемонията по назначаване за премиер на лидера на победилата на проведените наскоро парламентарни избори в страната партийна коалиция "Заедно" Петър Фиала. Това съобщи на брифинг шефът на президентската администрация Вратислав Минарж.

Тези избори бяха спечелени от две либерални партийни коалиции. Съставящите ги пет политически партии и движения ще съставят новото правителство. Сформирането му е поръчано на председателя на дяснолибералната Гражданска демократическа партия Петър Фиала. Той е единственият кандидат за поста премиер на страната. Новото правителство, начело на което ще е Петър Фиала, ще може да разчита на подкрепата на 108 депутати. Камарата на депутатите се състои от 200 депутати, избирани за период от четири години чрез пропорционална система.

В понеделник след обяд президентът Милош Земан ще започне серия от срещи с кандидатите за министри в правителството на Петър Фиала. Те ще продължат  в следващите две седмици. После президент Земан ще се срещне отново с Петър Фиала, за да обсъдят въпросите, свързани с предстоящото назначаване на новото правителство.

"Господин президентът няма да реагира на никакъв натиск върху него при решаването на въпросите, свързани с изпълнението на конституционните му задължения. Той действа ефективно и отговорно", е казал Минарж.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст