ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Номинираха зелената Аналена Бербок за външен министър на Германия

Аналена Бербок

Германската партия "Съюз 90/Зелени" номинира съпредседателката си Аналена Бербок за външен министър в следващото правителство и потвърди, че ще предложи Роберт Хабек за вицеканцлер и министър на икономиката, който ще отговаря и за политиката по отношение на климата, предадоха световните агенции.

Двете номинации, заедно с тези за други за постове в кабинета, бяха обявени снощи в началото на процеса на консултации с представители на Зелените за ратифициране на коалиционното споразумение, което партията договори със социалдемократите и свободните демократи.

Бербок ще е първата жена външен министър.

Зелените номинираха също Джем Йоздемир – бивш партиен лидер, за министър на селското стопанство. Син на работничка в текстилна фабрика и учител, дошли в Германия като гастарбайтери през 60-те години, той ще е първият член на германската трипартийна коалиция от етническото турско население, получил министерски пост.

В сряда трите коалиционни партньора представиха визията си как Германия да извърши зеления преход, как да се ускори дигитализацията и да бъдат възприети някои либерални социални политики.

Зелените предложиха също Ане Шпигел за министър по въпросите на семейството и Щефи Лемке за министър на околната среда.

Трите партии записаха в коалиционното си споразумение как ще разпределят постовете в кабинета.

Резултатите от гласуването на членовете на партията на Зелените на коалиционното споразумение се очакват през първия уикенд на декември, по времето, когато се очаква ГСДП и ПСвД да ратифицират споразумението.

Това ще означава, че социалдемократът Олаф Шолц ще наследи Ангела Меркел и ще стане федерален канцлер в седмицата, която започва на 6 декември.

И.д. външен министър Хайко Маас поздрави Бербок с поемането на поста на първи дипломат на ФРГ. В Туитър Маас написа, че 151 години след създаването на този пост е дошъл моментът той да бъде поет от жена.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст