ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

От МОН обмислят учебната година да започва по-рано

Николай Денков

Водят се преговори със социалните партньори учебната година да започва от първия понеделник на септември, а не от 15 септември, както досега. Това обяви служебният министър на образованието Николай Денков. Той изтъкна, че в България учебната година започва най-късно, докато в другите държави първият учебен ден e с около 10-15 дни по-рано. Според него изместването на първия учебен ден е разумно, особено в сегашната епидемична обстановка, защото това осигурява повече време за преговори и затвърждаване на материала. Освен това през септември времето е хубаво и има повече възможности за занимания навън.

Към момента не се налага промяна на ваканциите на учениците, каза Денков пред БНТ. Ако се натрупат пропуски, е възможно учебната година за по-малките да се удължи със седмица-две, най-късно до края на юни, както се случи миналата учебна година.

Докато необходимите количества тестове не бъдат доставени в склада на БЧК, от МОН не могат да кажат дата за връщането на по-големите ученици, обясни министърът. Към момента министерството на здравеопазването е поръчало около 4,2 милиона теста. Получени са малко над 1 милион, по-голямата част от които вече са разпределени. В момента склада в БЧК има 114 300 теста, достатъчни за тестването на най-малките ученици до края на следващата седмица. Николай Денков беше категоричен, че не може да става дума за дискриминация спрямо големите ученици. Той изтъкна, че заболеваемостта у нас е такава, че сега най-важното е да се осигури опазването на общественото здраве. В рамките на ограниченията, наложени от здравните власти, МОН се опитва да намери начин да върне децата в класните стаи. "Борбата е да осигурим тестове за всички", увери Денков.

В София има концентрация на ваксинирани ученици, така че най-вероятно учениците от някои гимназиални паралелки ще се върнат в клас със зелен сертификат, отбеляза още министърът на образованието.

Служебният министър посочи, че ако получи покана да остане на министерския пост в следващия редовен кабинет, ще я обмисли. Досега такива разговори не са водени. Денков участва в коалиционните преговори в сектор "Образование", защото е поел ангажимент към "Продължаваме промяната" да помогне на партията с изготвянето на програмата в тази сфера. Той изтъкна, че е изключително обнадежден от проведената дискусия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст