ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Изменение в режима за пътуване до Обединеното кралство

Ковид

От 4 часа сутринта на 30 ноември всеки напълно ваксиниран, влизащ на територията на Обединеното кралство от страна извън червения списък (Република България на този етап не попада в червения списък), ще трябва да си направи PCR тест до втория ден от пристигането и да се самоизолира до получаването на негативен резултат. Това съобщават от Министерството на външните работи.

Ако резултатът от PCR теста се забави, лицето трябва да се самоизолира, докато резултатът от теста стане известен или до 14-ия ден след пристигането, в зависимост от това кое от двете обстоятелства настъпи по-рано. Всички, които са били в контакт с предполагаем случай на Омикрон варианта, също ще трябва да се самоизолират, независимо дали са били ваксинирани.
Остава в сила и изискването за попълване на формуляр за локализация на пътника, като до него може да достъпите през уеб страницата на британските власти:
https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk
Тестовете при пътуването до Обединеното кралство може да се резервират през следния уебсайт:
https://www.gov.uk/find-travel-test-provider
Всички, които пътуват от страни извън червения списък, които не са напълно ваксинирани, преди пътуване до Обединеното кралство, трябва да направят тест за COVID-19 в рамките на 3 дни преди пътуването им. Те могат да резервират и заплатят PCR тестове за COVID-19 за ден 2 и ден 8 след пристигането си в Обединеното кралство. Остава и изискването за попълване на формуляра за локализация на пътници в рамките на 48 часа преди да пристигането им. След пристигане в Обединеното кралство трябва да са под карантина за 10 дни у дома или друго място, където са отседнали. Те могат и да направят PCR тест за COVID-19 на или преди ден 2 и на ден 8. Ако тестът за ден 2 е положителен, лицата трябва да се самоизолират за 10 пълни дни, като денят, в който е направен тестът, се брои за ден 0. В този случай не е необходимо да се прави тест за ден 8. Ако тестът за ден 2 е отрицателен, трябва да бъде направен и тестът за ден 8. В случай че тестът на 8 ден е положителен, лицата трябва да се самоизолират за 10 пълни дни. Тогава денят, в който е направен тестът за ден 8, е ще се счита за нулевия ден.
Информация за въведените ограничения и изискванията за тестовете може да бъде намерена на следния правителствен сайт:
https://www.gov.uk/guidance/travel-to-england-from-another-country-during-coronavirus-covid-19.
За целите на международни пътувания не се признават тестовете, правени в системата на Националната здравна служба, а само от частни лаборатории. Списък на доставчиците на такива тестове е посочен на следния линк на правителствения сайт:
https://www.gov.uk/find-travel-test-provider.
Считано от вторник – 30 ноември, носенето на маски става задължително в магазините и обществения транспорт в Англия. Припомняме, че през лятото правителството отмени задължителното носене на маски в страната, но то остана валидно за Уелс, Шотландия и Северна Ирландия.

При необходимост от съдействие българските граждани в Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия могат да се обръщат към българското посолство в Лондон на следните телефонни номера: +44 20 7581 3144; +44 20 7584 9400, +44 20 75893763. Сигнали може да се подават и на имейл адресите на българското посолство в Обединеното кралство: Consular.London@mfa.bgembassy.london@mfa.bg.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст