ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Сътрудничеството е ключово за справяне с последиците от пандемията

кораб акуариус мигранти средиземно море

Шестият Регионален форум на Съюза за Средиземноморието събра в Барселона министрите на външните работи на 42-те държави членки на съюза. „Развитието и задълбочаването на икономическите и търговските връзки между страните от Средиземноморието е от ключово значение за справяне с икономическите и социални проблеми, произтичащи от пандемията от COVID-19“, отбеляза външният ни министър Светлан Стоев.

Дискусията се е фокусиранала върху пет ключови теми –  околната среда и климата, устойчиво икономическо развитие, развитие в областта на човешките ресурси, социално включване и равенство, дигитална трансформация и гражданска защита. България споделя виждането, че петте приоритетни области трябва да бъдат основа за по-нататъшно задълбочаване на сътрудничеството в рамките на Съюза за Средиземноморието.

В Съюза за Средиземноморието участват 27 страни членки на ЕС и 15 средиземноморски страни от Близкия изток, Северна Африка и Балканите. България е член на Съюза от самото му създаване през 2008 година.

В Барселона Светлан Стоев е представил България и в министерската среща на ЕС и страните партньори от Южното съседство. Обсъдени са последните развития по линия на климатичните промени, икономическите ползи от инвестициите в тази сфера, както и бъдещи проекти в рамките на новия Дневен ред на Средиземноморието.

Българската страна е подчертала значението за ЕС на партньорите от Южното съседство. Работи в тясно сътрудничество с тях за справяне с общите предизвикателства, свързани със сигурността, опазването на околната среда, енергетиката, борбата с тероризма, образованието и особено изменението на климата. Южното съседство обхваща сътрудничеството на Европейския съюз с Алжир, Египет, Израел, Йордания, Ливан, Либия, Мароко, Палестина и Тунис. През декември миналата година Европейският съвет прие заключения по Южното съседство като потвърди стратегическата важност на отношенията с региона и желанието за тяхното засилване.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст