ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Барбадос вече е независима република, а Риана е неин национален герой

риана

Барбадос официално се обяви за република. Островът замени британската кралица Елизабет Втора като държавен глава с избран президент. С това страната скъса последните си колониални връзки почти 400 години след като първите английски кораби пристигат на карибския остров, съобщи Ройтерс.

Точно в 24 ч. новата република беше родена под радостните възгласи на стотици хора, събрали се в столицата Бриджтаун. Събитието беше оповестено със салют от 21 топовни изстрела, а националният химн на Барбадос прозвуча на претъпкания Площад на героите. Наследникът на британския престол принц Чарлс присъства на свалянето на кралския щандарт на Елизабет Втора и на издигането на новия барбадоски флаг – стъпка, която републиканците се надяват, че ще провокира подобни дискусии и в други бивши британски колонии, на които кралица Елизабет остава държавен глава.

След впечатляващо представление с барбадоски танци и музика и с речи, възхваляващи края на колониализма, Сандра Мейсън положи клетва като първи президент на Барбадос. Последният път, когато кралицата беше отстранена като държавен глава, беше през 1992 г., когато Мавриций, остров в Индийския океан, се обяви за република.

„Ние, хората, трябва да дадем на Република Барбадос нейния дух и същност“, каза президентът Сандра Мейсън, първият президент на острова. „Трябва да оформим бъдещето му. Ние сме един на друг и пазители на нашата нация. Ние, хората, сме Барбадос“.

Барбадоската певица Риана беше обявена за национален герой от премиера Миа Мотли, лидера на републиканското движение на Барбадос.

Докато Великобритания представя робството като един от греховете на миналото, някои барбадосци настояват за компенсации от Лондон. Между 1627 и 1833 г. в Барбадос пристигат около 600 хиляди взети в робство африканци, които работят в захарните плантации, от които английските собственици правят състояния.

Барбадос ще остане като република в рамките на Общността на нациите, група от 54 държави в Африка, Азия, Америка и Европа с исторически връзки с Великобритания.

Въпреки че е класифициран като атлантически остров, Барбадос се счита за част от Карибите, където е класиран като водеща туристическа дестинация. Четиридесет процента от туристите идват от Великобритания, като следващите големи групи посетители на острова са от САЩ и Канада.

Барбадос е една от най-динамично развиващи се държави в света. Основата на икономиката на страната е туризмът, тъй като островната държава привлича огромно количество туристи от цял свят. Всяка година Барбадос се посещава от над половин милион туристи. Чистите води и плажове, красотата и екзотиката, както и мекият климат привличат много почитатели на екзотичната почивка.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст