ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Берлин: Русия ще плати висока цена, ако нападне Украйна

хайко маас (Ройтерс)

Външният министър на Германия Хайко Маас предупреди Русия за последствия в случай на агресивни действия срещу Украйна, съобщи ТАСС.

"За всяка форма на агресия Русия ще трябва да плати висока цена", каза той пред репортери във вторник преди да отлети за Рига за среща на външните министри на НАТО.

Според него подкрепата на НАТО за Украйна е нерушима, нейната независимост, териториална цялост и суверенитет не подлежат на договаряне.  Маас отново заяви, че „военната активност на Русия на границата с Украйна дава повод за безпокойство“. Той обяви увеличаване на броя на нарушенията на примирието в Донбас и възпрепятстване на работата на Специалната мониторингова мисия на ОССЕ в региона. Според него е необходимо да се предприемат стъпки за деескалация на ситуацията, което е възможно само чрез диалог.

Украинското разузнаване твърди, че Русия е разположила 92 000 войници на границата с Украйна и се готви за инвазия в началото на 2022.

"Нападението ще бъде много по-разрушително от всичко друго, случило се от 2014 насам", казват от украинското разузнаване.

Началникът на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната, Кирил Буданов, заяви, че нападението ще включва артилерийско и бронетанково настъпление със следващи десантни удари в Одеса и Мариупол, както и нахлуване на сили през Беларус.

Междувременно Беларус обяви във вторник предстоящи съвместни военни учения с близкия си съюзник Русия на южната си граница с Украйна и обвини НАТО, че струпва войски по границите й, предаде Ройтерс.

Представители на САЩ, НАТО и Украйна казват, че Русия е струпала войски в близост до Украйна, което поражда опасения от предстояща атака. Москва отрича да планира подобно нещо. Самата Беларус е въвлечена в спор с Европейския съюз заради мигрантите, струпани на западната й граница.

Литва, която граничи с Беларус и е страна членка на НАТО, заяви в понеделник, че Северноатлантическият алианс трябва да приспособи позицията си спрямо Беларус, чиято армия според Вилнюс, става все по-интегрирана с руските въоръжени сили.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст