ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Четирима са кандидатите за председател на Бундесбанк

банки

Германските социалдемократи на Олаф Шолц са стеснили краткия си списък от кандидат-председатели на Бундесбанк до четири имена, включително на Йоахим Нагел и Изабел Шнабел, споделили за агенция "Блумбърг" запознати с въпроса лица. 

Социалдемократическата партия, която спечели изборите в Германия, получи правото да номинира наследник на Йенс Вайдман, който подаде оставка и ще напусне поста си в края на годината. Изборът ще бъде обсъден с партньорите от партиите на зелените и на свободните демократи на сформираната тройна коалиция до края на седмицата. Ако новото правителство не успее да излъчи наследник на Вайдман до края на годината, временно управляващ на Бундесбанк ще е вицепрезидентката Клаудия Бух. 

Господин Нагел и госпожа Шнабел са добре познати в средите на експертите и на международната общност. Нагел е бивш член на борда на Бундесбанк и в момента е на ръководна позиция в Банката за международни разплащания. Шнабел е член на изпълнителния борд на Европейската централна банка и досега не е работила в Бундесбанк. 

Заместник министърът на финансите Йорг Кукис и главният икономист на финансовото министерство от времето на Шолц – Якоб фон Вайцзекер – не са в списъка на кандидатите за приемници на Вайдман, твърдят добре информираните източници, без да посочват другите две имена в него. 

Позицията на председател на Германската централна банка се овакантява през януари след като Вайдман обяви изненадващо, че се оттегля от управлението на институцията след повече от десетилетие на този пост и пет години преди да изтече мандата му. С което приключва дейността на един от най-стриктните пазители на паричната дисциплина в ЕЦБ и върл противник на единния дълг на еврозоната точно когато институцията дебатира бъдещите си следкризисни стимули. 

Петдесет и тригодишният германец напуска по "лични причини", според официалното съобщение, публикувано на 20 октомври. Той нямал предложение за нова работа, обяви тогава говорител на Бундесбанк. А председателят на ЕЦБ – Кристин Лагард – заяви официално, че "уважава" решението и че "изключително много съжалява за него".

Смяната на шефа на Германската централна банка идва в изключително сложно време на промяна на управлението на страната и на пореден взрив на инфектираните от коронавируса, който заплашва да затвори отново отделни икономически сектори. Инфлацията в страната скочи до 6% през ноември, а германците са отявлени противници на растящите цени.

Оставката на Вайдман е повратен момент и за ЕЦБ, чийто управителен съвет води оживени дискусии по какъв начин да "преоблече" програмите си за покупки на облигации след края на пандемията. Германецът е един от най-отявлените критици на неконвенционалните инструменти за стимулиране сред малцинството привърженици на по-стриктна парична политика в банковия управителен съвет. Воден от сериозни тревоги за евентуално повторение на хиперинфлацията от времето на Ваймарската република през 20-е години на миналия век, Вайдман се превърна в трън в петата на предишния шеф на ЕЦБ – Марио Драги – и си спечели прякора "Доктор не". Въпреки че с течение на годините Вайдман смекчи тона, той остана верен на принципите си в подкрепа на ортодоксалния подход на Бундесбанк, по който първоначално е създадена и самата ЕЦБ. 

Все пак, Вайдман ще участва в изключително важното съвещание на ЕЦБ през декември за бъдещето на стимулите след като изтече срока на валидност на извънредната противопандемична програма за покупка на облигации PEPP. А неговият наследник ще трябва да се включи в управлението на последствията от наблюдавания в момента инфлационен възход докато текат дискусиите доколко временен и преходен ще е той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст