ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕС дава 300 млрд. евро за инфраструктурни проекти по цял свят

ес

Европейският съюз планира да мобилизира до 300 млрд. евро финансиране за инфраструктурни и други проекти в рамките на план, наречен "Глобална врата" (Global Gateway), за да си съперничи с  китайската инициатива "Един пояс, един път", пише, ."Файненшъл таймс".

Средствата ще бъдат отпуснати в рамките на новата стратегия до 2027 г. Финансирането ще стане от фондовете на ЕС, собствени средства на страните-членки, европейските финансови институции и националните банки за развитие. Предвижда се също да се "направи опит да се мобилизират финанси и експертиза от частния сектор".

 ЕК ще представи официално инициативата в сряда. Около 135 млрд. евро ще бъдат привлечени чрез Европейския фонд за устойчиво развитие.

Основната цел на ЕС е да засили участието си в проекти в развиващи се държави, противодействайки на китайската инициатива, чрез която Пекин разпростира влиянието си по света. Основни сфери на европейски инвестиции в рамките на новата стратегия ще станат дигитализацията, здравеопазването, климатът, енергетиката и транспортът, а също така научните изследвания и образованието.

"Един пояс, един път"

Президентът Си Дзинпин  сложи началото на инициативата  през 2013 г., за да използва силните страни на Китай във финансирането и изграждането на инфраструктура, за да „изгради широка общност от общи интереси“ в цяла Азия, Африка и Латинска Америка. Но „проектът на века“ на Си сега е изправен пред големи предизвикателства и значителни реакции в чужбина. 

Огромната китайска инициатива е в опасност да загуби инерция, тъй като опозицията срещу нея в целевите страни нараства, а дълговете се увеличават, проправяйки пътя на конкурентни схеми, които се опитват да изтласкат Пекин. 

Проучване на AidData разглежда 13 427 китайски проекта в 165 държави за 18 години на обща стойност 843 милиарда долара и отбелязва, че годишните ангажименти на Пекин за финансиране на международното развитие сега са двойно по-големи от тези на Съединените щати. Кредитните рискове също са се увеличили, като експозицията към китайския дълг сега надвишава 10% от БВП в много страни с ниски и средни доходи.

Проучването установи, че 35% от проектите „Пояс и път“ се борят с корупцията, трудовите нарушения, замърсяването на околната среда и обществените протести.

През юни тази година Съединените щати обявиха съперничеща инициатива на Г -7, известна като „Изграждане на по-добър свят“  за предоставяне на финансова подкрепа на развиващите се страни за изграждане на инфраструктура.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст