ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕС дава 300 млрд. евро за инфраструктурни проекти по цял свят

ес

Европейският съюз планира да мобилизира до 300 млрд. евро финансиране за инфраструктурни и други проекти в рамките на план, наречен "Глобална врата" (Global Gateway), за да си съперничи с  китайската инициатива "Един пояс, един път", пише, ."Файненшъл таймс".

Средствата ще бъдат отпуснати в рамките на новата стратегия до 2027 г. Финансирането ще стане от фондовете на ЕС, собствени средства на страните-членки, европейските финансови институции и националните банки за развитие. Предвижда се също да се "направи опит да се мобилизират финанси и експертиза от частния сектор".

 ЕК ще представи официално инициативата в сряда. Около 135 млрд. евро ще бъдат привлечени чрез Европейския фонд за устойчиво развитие.

Основната цел на ЕС е да засили участието си в проекти в развиващи се държави, противодействайки на китайската инициатива, чрез която Пекин разпростира влиянието си по света. Основни сфери на европейски инвестиции в рамките на новата стратегия ще станат дигитализацията, здравеопазването, климатът, енергетиката и транспортът, а също така научните изследвания и образованието.

"Един пояс, един път"

Президентът Си Дзинпин  сложи началото на инициативата  през 2013 г., за да използва силните страни на Китай във финансирането и изграждането на инфраструктура, за да „изгради широка общност от общи интереси“ в цяла Азия, Африка и Латинска Америка. Но „проектът на века“ на Си сега е изправен пред големи предизвикателства и значителни реакции в чужбина. 

Огромната китайска инициатива е в опасност да загуби инерция, тъй като опозицията срещу нея в целевите страни нараства, а дълговете се увеличават, проправяйки пътя на конкурентни схеми, които се опитват да изтласкат Пекин. 

Проучване на AidData разглежда 13 427 китайски проекта в 165 държави за 18 години на обща стойност 843 милиарда долара и отбелязва, че годишните ангажименти на Пекин за финансиране на международното развитие сега са двойно по-големи от тези на Съединените щати. Кредитните рискове също са се увеличили, като експозицията към китайския дълг сега надвишава 10% от БВП в много страни с ниски и средни доходи.

Проучването установи, че 35% от проектите „Пояс и път“ се борят с корупцията, трудовите нарушения, замърсяването на околната среда и обществените протести.

През юни тази година Съединените щати обявиха съперничеща инициатива на Г -7, известна като „Изграждане на по-добър свят“  за предоставяне на финансова подкрепа на развиващите се страни за изграждане на инфраструктура.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст