ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Леченията на ковид ще преодолеят пандемията

Емър Кук

В средносрочен и дългосрочен план леченията на COVID ще помогнат за преодоляване на пандемията, оптимист съм за това, заяви изпълнителният директор на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) Емър Кук пред евродепутатите от комисията на Европейския парламент по околна среда, обществено здраве и сигурност на храните.

Леченията са изключително необходими, досега в ЕС одобрихме три лекарства, обещаващи са новините за хапчетата на "Мерк" и "Пфайзер", добави тя. По нейните думи след две седмици се очаква яснота дали одобрените в ЕС ваксини противодействат на щама Омикрон на вируса на COVID.

Кук посочи, че производителите на ваксини проверяват дали има необходимост препаратите да бъдат променени заради възникването на нови щамове. Тя уточни, че ако се наложат промени, ще бъдат необходими 3-4 месеца за начало на производството на подобрените ваксини.

Дотук ваксините действат и спасиха много хора. Въздействието им с времето отслабва, затова препоръчахме подсилващи дози за навършилите пълнолетие, отбеляза Кук. По нейните думи засега ваксините остават основното средство за борба с пандемията.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст