ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Магдалена Андершон представи новото правителство на Швеция

Магдалена Андершон

Първата жена премиер в историята на Швеция Магдалена Андершон представи днес новото правителство на малцинството, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че в него има много малко промени в сравнение с предишния кабинет.

Андершон, която беше министърка на финансите в предишното правителство, ще бъде наследена на този пост от Микаел Дамберг. Той беше министър на вътрешните работи в предишното правителство.

Министрите на външните работи и на отбраната, Ан Линде и Петер Хултквист, си запазиха поста.

Магдалена Андершон, лидер на Шведската социалдемократическа работническа партия, беше избрана вчера за премиерка от парламента за втори път в рамките на по-малко от една седмица. Тя вече беше избрана за премиер в сряда, но подаде оставка броени часове по-късно още същия ден, след като по-малкият коалиционен партньор на социалдемократите, Партията на зелените, оттегли подкрепата си за нея заради изгубен вот за бюджета.

Също на 24 ноември парламентът прие бюджета, предложен от опозицията, включително дясната популистка партия Шведски демократи, която води началото си от неонацистко движение.

В предишното правителство представители на Партията на зелените бяха министри на околната среда и на културата. Сега двете министерства бяха оглавени съответно от социалдемократите Аника Страндхел и Жанет Густафсдотер.

По-рано тази година Магдалена Андершон наследи Стефан Льовен последователно като лидер на социалдемократите и премиер. Тя официално ще встъпи в длъжност след аудиенция при крал Карл Шестнайсети Густав по-късно днес.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст