ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Moderna: Може да се нуждаем от нова ваксина за “Омикрон”

модерна модърна moderna ваксина коронавирус

Mногото мутации на варианта "Омикрон" вероятно ще му помогнат да избегне защитата, осигурена от съществуващите ваксини, което налага разработването на нови имунизации. Това заяви за "Файненшъл Таймс" главният изпълнителен директор на Moderna Стефан Бансел. По думите му може да отнеме месеци фармацевтичните компании да разработят и внедрят обновени имунизации, които да могат да се доставят в големи количества. "Няма начин сегашните дози да осигурят същото ниво на защита срещу "Омикрон", каквото и срещу "Делта", обясни той.

Сегашните препарати са в състояние да помогнат за намаляване на риска от тежка инфекция и смърт от предишните щамове на вируса, въпреки че действат по-малко срещу "Делта". Все още се провеждат изследвания, за да се определи дали "Омикрон" причинява същото ниво на заболяване като по-старите варианти, дали може да избегне защитата на ваксините, както и дали ще е в състояние да надмине съществуващите щамове, пише Bloomberg. Главният изпълнителен директор на Pfizer, Алберт Бурла, вече обяви, че неговата компания ще бъде готова с ваксина срещу "Омикрон" след 100 дни, ако това е необходимо.

Хората да не отлагат ваксинацията и да спазват мерките

Това съветват завеждащият лаборатория по инфекции на мозъка в Берн д-р Аспарух Илиев, директорът на Института по молекулярна биология към БАН проф. Ива Угринова  и пулмологът д-р Александър Симидчиев. Омикрон е нов вариант на коронавируса, който може да рестартира пандемията във вида, в който беше в началото. Това ще се случи, ако не се овладее рискът и не се вземат мерки. Трябва да управляваме риска и да действаме като общност. Около това мнение се обединиха експертите в ефира на Нова телевизия. 

"Следя внимателно дискусията във Великобритания. Мнението на всички е да се изчака и да се види дали Омикрон вариантът ще е по-заразен от Делта. Очакването е мутациите, които имаме в този вирус – над 50, най-вероятно ще намалят имунната защита при ваксините или при преболедуване. Никой не очаква защитата да бъде нулева. Защита ще има, особено при хората с бустерна доза. Засега изглежда, че вирусът е заразен. В Южна Африка измества делта варианта. Все още не може да се каже дали е с тежко протичане и до каква степен елиминира ефекта на ваксините", обясни д-р Илиев.

Той е на мнение, че този вариант няма да е "драматичен", особено при ваксинираните. Според проф. Угринова е твърде рано за прогнози. Тя също смята, че трябва да се изчака няколко седмици, за да има повече данни.

Проф. Симидчиев посочи, че за разлика от Делта варианта, при който реакцията е била закъсняла, сега държавите, в които е открит вариантът Омикрон, са действали бързо и са започнали да секвенират проби. "Надеждата не е стратегия. Не можем да се надяваме той да бъде по-лек. Може да правим това, което сме правили досега, но трябва да го правим систематично. Ако сгрешим, по-добре да е от гледна точка на безопасността", подчерта пулмологът и депутат от "Демократична България".

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст