ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Наемите в Истанбул скочиха до небесата

истанбул

Никъде другаде наемите не растат толкова много, колкото на Босфора – с цели 160 процента за последните пет години. Неудържимо растат и продажните цени, пише Дойче Веле. 

По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие наемите в Истанбул са се увеличили за пет години с цели 157 процента, което е най-големият ръст в световен мащаб. А както става ясно от проучване на частния турски университет „Бахчешехир", наемите на жилища в близост до университетите са се повишили още по-драстично – до 290 процента.

Германският "Ханделсблат" цитира резултатите от още едно изследване: проучване на градските власти в Истанбул е установило, че от началото на пандемията досега наемите са се увеличили средно с 66 процента. Севал Сенер от организацията „Deep Poverty Network", която проучва потребностите на бедните градски жители в Турция, обяснява пред изданието следното: „Хората без сигурни работни места загубиха по време на пандемията голяма част от доходите си. И който не можеше да си плаща наема, просто остана на улицата". Междувременно само 2 процента от жилищната площ в Истанбул са достъпни за хората с по-ниски доходи.

Много от турците, които могат да работят от вкъщи, са прекарали по-голямата част от последната година и половина извън големите градове, казва брокерката Асуман Айкут. След края на локдауна обаче те отново са се насочили към градовете. Така търсенето расте неимоверно, а покрай него и наемите, особено в центъра на Истанбул. В квартал „Бешикташ" например наемът за двустайно жилище е около 880 евро, без режийните разходи. В същото време минималната заплата в страната възлиза на 260 евро.

Нищо чудно в такъв случай, че 95 процента от наемателите на жилища в Истанбул определят наемите си като твърде високи, а цели 41 процента са изостанали с плащанията. В следващите месеци растящите енергийни цени могат да вкарат мнозина в още по-големи финансови затруднения.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст