ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Самолет с 10 българи от Южна Африка на борда кацна в Букурещ

таром румънски авиолинии самолет

Специалният полет на румънската национална авиокомпания ТАРОМ за евакуация на румънски и чуждестранни граждани, блокирани в Южна Африка заради анулирането на полетите след появата на варианта Омикрон на коронавируса, кацна днес следобед на военна база 90 в Букурещ, вместо на летище "Хенри Коанда", както бе обявено първоначално, съобщи телевизия Диджи 24. Мярката бе предприета заради риска от заразяване на фона на опасенията, предизвикани от варианта Омикрон, посочва телевизията.

Списъкът на пътниците включва 70 души, от които 46 румънски граждани (включително спортна делегация от град Бая Маре), 18 европейски граждани (десет българи, четирима испанци, трима поляци и един унгарец) и шестима граждани на трети страни (четирима грузинци, един австралиец и един новозеландец, които са част от екипа спортисти от Бая Маре и имат местожителство в Румъния), съобщи румънското МВнР.

Правителството потърси съдействието на армията във връзка със самолета, тъй като бе преценено, че има твърде голям риск пътниците да преминат през терминала за пристигащи на летище "Хенри Коанда", въпреки че бе предвиден специален коридор за тях.

Спортистите от град Бая Маре ще бъдат поети от друг самолет на ТАРОМ. Останалите пътници ще бъдат откарани в зона за триаж, където са очаквани от екипи на Дирекцията за обществено здраве, които ще ги тестват за коронавирус. След това в продължение на 14 дни пътниците ще бъдат под карантина.

Други седем румънски граждани, които се намират в Кейптаун, не са могли да се качат на полета, тъй като не са успели да се придвижат своевременно до Йоханесбург или не са направили навреме необходимите PCR тестове. Представителите на посолството на Румъния в Претория остават в контакт с тях и ще продължат усилията за намиране на начин за осигуряване на друг транспорт до Румъния в скоро време, посочи румънското МВнР.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст