ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Стоев обсъди проблема със Скопие с еврокомисаря по разширяването

светлан стоев

Министърът на външните работи Светлан Стоев проведе двустранни разговори с еврокомисаря по съседство и разширяване Оливер Вархеи и с министъра на външните работи, ЕС и сътрудничеството на Кралство Испания Хосе Мануел Албарес Буено.

Срещите са били в Барселона в рамките на VI Регионален форум на Съюза за Средиземноморието и министерската среща на ЕС и страните партньори от Южното съседство.

От Външно министерство съобщиха, че са били обменени  били мнения за перспективата за начало на преговори за членство в ЕС с Република Северна Македония. Българската страна е подчертала проактивните си усилия през последните месеци за решаване на отворените въпроси със Скопие, така че да бъдат гарантирани правата на гражданите с българско самосъзнание и изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. Очакваме от Република Северна Македония ясни гаранции за това.

В рамките на работната си програма във вторник министър Светлан Стоев е в Рига, където ще вземе участие в срещата на министрите на външните работи на страните членки на НАТО на 30 ноември-1 декември 2021 г.

Предвижда се министрите да обсъдят в съюзен формат работата по следващата Стратегическа концепция, която предстои да бъде приета на Срещата на върха на НАТО в Мадрид през 2022 г. Ще бъдат дискутирани актуални въпроси на сигурността, включително от сферата на контрола на въоръженията и неразпространението, и Афганистан. Предстои и съвместно заседание с Грузия и Украйна, посветено на актуални предизвикателства пред сигурността и евроатлантическата им перспектива. В рамките на министерската среща на НАТО ще се състои заседание с участието на Върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел и с партньорите Швеция и Финландия по актуалните развития в Западните Балкани. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст