ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

COVID тестването на учениците може да стане еднократно

Александър Златанов

​Безопасна среда е ключовата дума, от която зависи кога ще се върнат учениците в клас. Това означава, че трябва да се създадат всички условия, за да не се разпространи вирусът. Обмисляме и тестването на бъде еднократно при всички ученици – само в понеделник. Ще го обсъдим и може да го въведем от утре.

Това заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов пред Нова нюз.

По думите му това би било икономически по-изгодно и по-комфортно би било за децата. Освен това много е нисък процентът на децата, които показват положителни проби.

"Личното ми мнение е, че трябва да сме еднакви към всички ученици. Държавата трябва да даде равна възможност за всички деца, без да натоварва родителите. Тестовете трябва да са 100% безплатни. Към момента има осигурени тестове от Министерството на здравеопазването", посочи д-р Златанов.

"Доставили сме 1,5 млн теста. От тях са изразходени около 500 000. Поръчани са още 2 млн. Така до средата а януари тестовете са осигурени. Училищата могат да осигурят тестовете за децата", смятат от Министерство на здравеопазването.

По думите му е рано тестовете да отпаднат. „Така се осигурява една по-безопасна среда и за децата и за учителите“, подчерта той.

„Бяхме на косъм. Сработи това, че се усети едно доверие между хората и здравните власти. Те приеха здравния сертификат и изпълнението на мерките. Това ни даде надежда, че можем да намерим в лицата на хората партньор, а не някой, който да ни опонира“, обясни д-р Златанов.

„Засега няма случаи на новата мутация Омикрон в България. Ние реагирахме светкавично. Още от петък сме дали указания да се засили броят на изследванията, за да се засече Омикрон още в началото и да се вземат мерки“, увери той.

По-рано днес във връзка за тестовете за учениците, министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров заяви: „Заповедта е от 8 ноември, днес е актуализирана. Тя казва, че задължение на министъра на здравеопазването е да осигури условия, за да не се разпространява COVID-19. Правилното е, когато някой е с положителен тест, да не влиза в училище. Карантинирането на отделни паралелки създаваше хаос".

"Закупуването на тестове за учениците е задължение на МОН. МЗ помогна на МОН с правенето на поръчка, но право да се закупят такива тестове има всяко училище. Направихме обществена поръчка за 1,5 млн. щадящи тестове, които предоставихме на МОН. Поръчахме допълнителни тестове, които се намират в различни митници. Поръчахме още 2,7 млн. теста за началото на декември. По този начин осигуряваме около 4 млн. броя теста за учениците“, обясни здравният министър.

Децата от 8 до 12 клас могат да се тестват и с тестове за възрастни, смята той. По думите му имаме достатъчно количества тестове за възрастни в РЗИ-тата и могат да се пренасочат към училищата. Другата възможност да се върнат учениците в клас, е да отпадне тестването, но това крие рискове. Това дали големите ученици ще се тестват с тестовете, които имаме, ще трябва да го реши МОН.

По повод новите правила за влизане в България министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров коментира, че мерките са затегнати, а не са разхлабени. Той уточни какви са те:

"От 1 декември, пристигащите от страните-членки на ЕС и българските граждани, ако имат зелен сертификат и идват от страна-членка на ЕС или от Европейското икономическо пространство, могат да влязат в страната. Ако български гражданин идва от страна в червена зона, се подлага на задължителна 10-дневна карантина, от която не може да се освободи. За всички граждани, пристигащи от страни извън ЕС и Европейското икономическо пространство, които се намират в червена зона, в това число редица африкански държави, изобщо е забранено да влизат на територията на страната".

За това, че идващите от ЕС, където вече има случаи на новия щам Омикрон, ще бъдат пускани само със сертификат или само с PCR тест, Кацаров каза: "Така е в Европа, това е правилният подход".

Достатъчно строги мерки са приложени, свързано с новия вариант, уточни Кацаров, като отново повтори, че има пълна забрана за влизане на хора от Южна Африка.

"Разпространението на този вид инфекция е изключително трудно да бъде овладяно", допълни той.

По думите му ние не се намираме на изолиран остров и не можем да забраним влизането и излизането от нашата страна, дори да бихме могли да го забраним, това най-вероятно не би предпазило страната от навлизане на новия вариант. По думите му най-добрата защита е ваксинацията.

"Ваксината за децата е същата, като тази за възрастни, просто е в друга опаковка. "Пфайзер" ще започне да я предлага след 15 декември", каза още Стойчо Кацаров. Най-рано у нас тази ваксина може да се очаква в началото на следващата година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст