ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Служебният кабинет предлага 710 лв. минимална заплата от 1 януари

Валери Белчев мин. на финасите

Финансовият министър в служебното правителство Валери Белчев обяви, че проектобюджетът на държавата за 2022 г. е подготвен и до дни ще започнат обсъжданията по него.

"В понеделник започва разписването му. Това ще отнеме 1 седмица. По-следващия понеделник започва обсъждането в Националния съвет за тристранно сътрудничество", съобщи Белчев на брифинг в Министерския съвет след редовното правителствено заседание в сряда (1 декември).

След обсъждането със синдикатите и работодателските организации, което ще се проведе на 16 декември, проектобюджетът за следващата година ще бъде внесен за одобрение от правителството, а след това ще бъде изпратен за обсъждане и в новосформираното Народно събрание.

Въпреки че партиите в новия парламент може да изменят значително някои политики в проекта за бюджет, преди да го одобрят окончателно, Валери Белчев е на мнение, че рамката трябва да бъде внесена от служебния кабинет, защото това е добра база, върху която да се работи. Според него е необходимо служебната изпълнителна власт да си изпълни бюджетните срокове, а и да предпази държавата от рискове.

"Направихме всички усилия, смятам успешно, да осигурим добра бюджетна рамка, която да предложим в парламента. За избягване на съмнение – не сме се бъркали в политики, не сме предвиждали структурни промени, орязване на персонал или каквито и да било други реформи", обясни служебният финансов министър Валери Белчев.

По време на преговорите за съставяне на редовен кабинет бе дадена заявка, че Бюджет 2022 ще бъде приет към края на януари. 

В своя проект служебното правителство предлага минималната работна заплата да бъде увеличена от 650 на 710 лева. Предвидено е и увеличение на  детските надбавки –  всеки със заплата до 510 лева ще има право на детски, които ще се увеличат с 20 процента – от 40 на 50 за дете и от 90 – на 110 лв. за две.

Майчинските за втората година ще се увеличат на 650 лева.

Служебното правителство планира да се запазят всички антикризисни мерки за период от поне 6 месеца, включително бонусът от 120 лв. върху всички пенсии. Другата идея е дори след отпадане на ковид мерките да бъде запазена абсолютната стойност на пенсиите, което би означавал средно увеличение от 84 лева на човек.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст