ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бюджет’ 2022 ще е ходене по тънък лед

Министерство на финансите Асен Василев Валери Белчев

Процедурата по изготвянето на държавния бюджет за 2022 г. изглежда някак недоизчистена – нещо като софийски тротоар след първия сняг. Това обстоятелство подсказва, че партиите от още неродената управляваща коалиция в 47-ия парламент ще трябва да балансират върху тънък лед, който може да доведе до подхлъзвания.

 

Бюджетната еквилибристика ще бъде вкарана в употреба най-малкото защото дебатът в парламента ще започне върху проект, който се пише от второто служебно правителство и при който има разминавания с договорените бюджетни параметри по време на преговорите за съставяне на редовен кабинет с мандат на победителите в изборите – "Продължаваме промяната". 

Все пак има и няколко пресечни точки в социалния бюджет, които вероятно ще бъдат приети от парламента без обструкции. Например и партиите в потенциалния нов кабинет, и служебният финансов министър Валери Белчев залагат увеличение на минималната работна заплата. По време на преговорите ПП, БСП, ИТН и ДБ стигнаха до консенсус минималното възнаграждение в страната да не е по-ниско от 700 лева. Такова е предложението на Белчев. По всичко изглежда ще бъде запазен и размерът на минималната пенсия, който в момента в комбинация с т.нар. ковид добавка е 420 лева. Предполага се, че и други социални плащания като майчинството и детските надбавки ще бъдат увеличени. Общо е и мнението, че през новата година няма да се променят данъчните ставки, въпреки че е възможно да възникнат известни спорове около диференцирания ДДС за някои стоки и услуги, който бе въведен като антикризисна мярка. И дали тази данъчна щедрост да не се разпростре към други сектори на икономиката. 

Горе долу тук приключват общите виждания между служебната власт и партиите, които са на път да сформират редовно правителство. Основна разлика например е, че в проектобюджета на Валери Белчев за 2022 г. е заложен 2.9% бюджетен дефицит. За сравнение при преговорите на тема финанси политически партии коментираха равнище между 3.5 и 4.5% от БВП. Засега Белчев залага до 12 млрд. лв. таван за поемане на нов държавен дълг. Потенциалните коалиционни партньори не отвориха задълбочено темата, но пък Белчев направи мило напомняне, че ни предстоят падежиращи задължения през новата година от порядъка на 3 млрд. лв. или около една трета от заложения от него таван. 

Още по-крещящо е разминаването при политиката за заплатите в държавния сектор. От една страна потенциалният редовен финансов министър Асен Василев неведнъж лансира идея за оптимизация на разходите за администрацията чрез 10% съкращаване на средствата за издръжка и персонал в министерствата. От друга обаче,  в отговор на въпрос от "Банкеръ" по време на онлайн чат с граждани и медии, който бе излъчен на живо в социалните мрежи, служебният министър Валери Белчев обяви, че планира 5% увеличение на заплатите на работещите в държавния сектор.

Опасенията, че бюджетната процедура може да се окаже по-сложна от очакването, се потвърждават и от първата реакции на едно от финансовите остриета в бъдещето управляващо мнозинство. След като Белчев обяви част от параметрите на служебния проектобюджет, икономистът от "Демократична България" Мартин Димитров заяви, че този проект няма да може да бъде използван, тъй като структурата на Министерския съвет ще бъде различна от сегашната.

Димитров даде да се разбере, че вероятно ще се пише нов законопроект за държавния бюджет. Тогава обаче страната ни е изправена пред друга ситуация. Поради малкото оставащо време държавата ще влезе в новата година без одобрена финансова рамка. Това означава, че ще се прибегне до текста от Закона за публичните финанси, според който в такива случаи правилото е да се разходва 1/12 от стария бюджет всеки месец.

По съвсем друго направление тръгна служебният финансов министър Валери Белчев, който препоръча на парламентаристите да направят компромиси и да приемат рамката такава, каквато е и настоя бюджетът да бъде приет още в рамките на годината, поставяйки под ранен натиск потенциалната бъдеща управляваща коалиция.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст