ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Разпределят тестовете за връщащите се в училище по-големи ученици

тест

Днес ще бъдат разпределени необходимите количества тестове на училищата в страната за връщане на всчики ученици присъствено в клас в понеделник – 6 декември. Това съобщиха от Министерството на образованието.

Условието е във всички общини със заболяемост над 250 на 100 000 души учениците да бъдат изследвани с щадящи тестове веднъж седмично, а учителите – два пъти седмично. В една паралелка трябва да има поне 50% ученици, които се изследват или имат зелен сертификат.

Както малките ученици, така и големите ще се тестват в училищата в началото на първия присъствен учебен ден за седмицата. Отсъствалите ще бъдат изследвани в момента, в който дойдат на училище. Освободени са притежателите на зелен сертификат.

Доставени са достатъчно тестове, за да може всички ученици да се върнат присъствено в клас в понеделник – 6 ноември. Това съобщи пред БНР заместник-здравният министър Александър Златанов и увери, че тестове са осигурени за най-малко две седмици.

"Тестове до 15 декември са осигурени, очакваме и другата седмица да има доставки на достатъчно тестове. Мислим вече за началото на новата година и за след 1 януари", заяви той.

 Заместник-министър Златанов прогнозира сериозен спад на новите случаи на COVID-19.

"Заболяемостта пада навсякъде. Най-високата е около 500 на 100 000. Поне половината от страната вече е в оранжева зона. Очакваме да падне под 250 и няма да има нужда от тестове", поясни той.

Процентът на новите положителни проби за коронавируса остава на ниво около 7.5 на сто. При над 27 хиляди теста, направени през последното денонощие, новозаразените са малко над 2 хиляди.

Общият брой на хората в болници е намалял слабо, но настанените в интензивни отделения отново са над 700. След като в сряда смъртните случаи бяха паднали под сто, те отново са трицифрен брой – 114 починали.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст