ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Папата в Гърция: Европа е раздирана от националистически егоизъм

папа франциск

Главата на Римокатолическата църква папа Франциск пристигна на посещение в Гърция. Там той предупреди, че Европа е раздирана от "националистически егоизъм" по въпроса с миграцията. Според него действията на Европейския съюз за преодоляване на мигрантската криза продължават да са некоординирани, а решенията – временни. Брюксел не е "двигател на солидарността", подчерта папата, цитиран от БНР. Съпричастност към съдбата на бежанците е посланието, което папа Франциск отправи още преди да пристигне в Атина.

Визитата е по покана на държавния глава Катерина Сакеларопулу. Първата среща е в президентския дворец. Програмата включва също разговори с премиера Кириакос Мицотакис, както и с архиепископа на Атина и цяла Гърция Йероним. Във видеопослание понтифът напомни, че Средиземно море се е превърнало в „голямо гробище“ поради многото жертви на мигранти. Утре папата ще посети мигрантския лагер на остров Лесбос. Това е второто посещение след 2016 година на гръцкия остров, превърнал се в синоним на бежанската криза.

Утре след обяд в Двореца на музиката в Атина ще бъде отслужена божествена литургия с ограничен брой посетители поради строгите епидемични мерки. Въпреки това католици от съседните балкански страни пристигнаха в гръцката столица, за да посрещнат духовния водач. Акредитирани са 200 журналисти. Над 3500 полицаи охраняват Атина. 

Полицията забрани митингите и други масови събирания на хора в редица райони на Атина. За днес в центъра на гръцката столица бяха планирани два протеста "срещу принудителната ваксинация".

Папата пристига в Гърция след визита в Кипър.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст