ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Обществен съвет ще подобрява качеството на въздуха в Пловдив

Античният театър в Пловдив

Обществен съвет за чист въздух ще работва мерки и  ще приобщава гражданите към каузата. В него участват представители на неправителствени екологични организации, бизнеса, общински съветници и експерти, съобщиха от общината.

„Само заедно можем да работим ефективно за подобряване качеството на въздуха в Пловдив“, отбелязва кметът Здравко Димитров. Той подчертава, че големите градове като Пловдив са изправени пред големи предизвикателства, свързани с климатичните промени и потребителското общество. „Призоваваме гражданите, НПО и бизнеса да участват активно както в изработване на мерките и да приобщават гражданите към каузата за чист въздух. Всеки един от вас от дълги години работи по тези проблеми и вашите идеи ще ни бъдат изключително полезни, за да може Пловдив, който всички ние обичаме, да се превърне в най-добрия град за живеене“ , подчертава кметът.

Пловдив е изправен пред много предизвикателства  заради намерението на ЕС да налага тежки санкции за неспазване на екологичните норми от 2023 година. Глобите в дните с превишения на фини прахови частици ще се плащат пропорционално от общините и държавата.

„Пловдив задължително трябва да въведе зоните с ниски емисии, които ще позволят ограничаване на използването на старите автомобили и отоплението с твърдо битово гориво, защото това са основните замърсители на въздуха в града“, коментира заместник-кметът по екология Анести Тимчев. По последни данни от КАТ в Града под тепетата влизат и излизат месечно около 6 млн. автомобила. По данни на ДАИ от 85 000 автомобила, на които са поставени екостикери, половината от тях са категория 1 и 2. Общо 60% от замърсяването на въздуха се дължи на старите печки на дърва и въглища. Общината вече е пуснала обществена поръчка за избор на изпълнител за изработване на методика за въвеждане на зоните. По предварителни разчети поетапното въвеждане може да започне още в средата на следващата година. В процес на подготовка е и План за устойчива градска мобилност.

От Обществения съвет са поискали общината да засили контрола по наредбите и законите, които регламентират опазването на околната среда.  „Без санкции и ясни правила, които да налага общината, няма как да бъдем ефективни“, подчерта от името на участниците Ласка Ненова от BG Бъди Активен. В общината ще бъде съзаден и отдел „Зелена система“.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст