ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ДБ критикува пред президента назначенията в сектор “Сигурност”

ДБ консултации при президента

Неочаквано по време на консултациите с държавния глава за съставяне на правителство съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов изрази несъгласие с някои от назначенията в сектор "Сигурност", извършени по време на двете служебни правителства. Той посочи конкретно главния секретар на МВР.

Историята показва, че в трудни моменти демократичните формации са правили стъпка напред, а не встрани. С тези думи започна президентът Румен Радев обръщението си към представителите на парламентарната група на "Демократична България". Държавният глава ще завърши днес срещите с парламентарно представените партии в 47-ото Народно събрание във връзка с конституционната процедура по съставяне на правителство. 

С вота си за вас българските граждани показаха, че имат нужда от безкомпромисна защита на правовата държава и пресичане на злоупотребите с власт, които станаха повсеместни за последното десетилетие, се обърна президентът към представителите на ДБ. Радев каза още, че пред тях стои отговорността да поемат ангажимент към последователно отстояваните цели и приоритети за върховенство на правото и модернизация на страната и да покажат, че това могат и трябва да бъдат цели и приоритети на едно бъдещо управление, независимо от неговата формула.

Президентът посочи, че двете служебни правителства не просто са стабилизирали държавата, те са създали добра основа за бъдещо взаимодействие, преодоляло зависимостите и негативите на миналото. Убеден съм, че това е пътят, по който да се отговори на очакванията на българските граждани. Това е и основният критерий, по който ще дават своето доверие към политическите формации в бъдеще или ще го отнемат, добави Радев.

Надявам се, че този път наистина ще има успех заедно да излъчим управление. След третите избори то изглежда безалтернативно и колкото и да изглежда труден процесът по формиране на това управление, той е с една идея по-лесен, защото всички са наясно, че няма къде да се ходи, заяви председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов.  По думите му въпросът е как ще съумеят след това управлението да функционира. Това управление осигурява на страната не просто редовно правителство, но и изключително важната възможност да започнем промяната, каза още Иванов. И допълни, че промяната не трябва да се разглежда като смяна на един с друг, а като дълбока трансформация на това как се упражнява властта и как изглеждат институциите.

Иванов подчерта, че първата характеристика на мнозинството, което започва да се очертава, е, че то ще може да функционира самостоятелно без ДПС и ГЕРБ – "без онези политически формации, които са носители на корупционния вирус". Той заяви, че следващата възможност, която се изправя пред бъдещото управление е рестартът на прокуратурата и на Висшия съдебен съвет и допълни, че това няма да е просто, а в някои аспекти, за да е трайно и дълбоко, ще изисква и по-големи мнозинства и тук ще бъде сложността да се намери начин реформата да се случи. 

Съпредседателят на ДБ и зам.-председател на парламента Атанас Атанасов коментира, че мнозинството се оформя, правителството също е почти ясно, но изрази загриженост че, се очертавала ситуация, в която секторът за сигурност като структура, механизъм и като персонален състав за управление изглежда дебалансиран. И добави, че някои от назначенията не са били удачни. Като пример даде настоящия главен секретар на МВР. От ДБ имат готови законопроекти, които ще предложат на мнозинството, като Атанасов посочи законопроекта за изменение на закона за СРС, за да бъдат пресечени всички възможности за злоупотреба в тази насока.

Приветствам загрижеността ви към сектор "Сигурност", има много проблеми, които трябва да бъдат решавани, много неща да се усъвършенстват, отговори Радев, като коментира, че е далеч от мисълта тук да правят кадрова оценка и то персонална на назначенията в структурите за сигурност. МВР успя да пречупи купения вот, което е сериозно постижение. Проблемите – където са системни, трябва да намерят своето решение по един най-добър начин, допълни президентът.

Всички очакваме все пак правителство да има, най-вероятно следващите дни, каза заместник-председателят на ПГ на ДБ Владислав Панев. То може би няма да извърши чак толкова радикални реформи, които всички искаме, поради различията между формациите, които го съставят, каза отбеляза той. Но отчете, че е оптимист, защото на дискусиите са начертани много конкретни стъпки, които това правителство да реализира още първите няколко месеца от управлението си. Само това да свършим през 2022 г., България ще изглежда различна, счита Панев, който се надява да се извърши повече от заложеното в момента. Имаме всички основания да бъдем оптимисти преди коледните празници, увери той.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст