ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пеевски с най-големи доходи, ИТН – най-скромни

Парламент 47 народно събрание Делян Пеевски

​Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество публикува декларациите на народните представители от последните три парламента и хора, заемащи публични длъжности. От тях се вижда, че с най-много доходи през миналата година е депутатът от ДПС Делян Пеевски – над 1 милион и 200 хиляди лева и 255 000 евро.

Декларираните влогове са в различна валута. Той ползва 11 чужди имота в София, Пазарджик и Велинград, но не е придобил нова недвижима собственост през 2020 г.

Най-имотен сред министрите е служебният вътрешен министър Бойко Рашков, който притежава близо 650 000 лв. в пенсионни и инвестиционни фондове, както и банков влог от над 100 000 лв. През 2019 г. обаче соченият и за редовен шеф на МВР се сдобива с 19 имота, къщи и два автомобила, посочва БТВ.

Държавният глава Румен Радев има налични над 5000 лева в пенсионни и инвестиционни фондове, както и банков влог на стойност 70 000 лева.

Засега лидерите на "Има такъв народ" и ГЕРБ Слави Трифонов и Бойко Борисов не са подали декларации за имотното си състояние през 2020 година. 

По закон депутатите са длъжни да подават декларации при встъпване в длъжност и при напускане на Народното събрание. Така е направил и лидерът на БСП Корнелия Нинова, която заедно със съпруга си има един апартамент в София и един в Мизия, както и влог от 5000 лв.

"Такова е изискването на закона, а извън закона е и морално да има публичност – да се знаят публичните личности с какво имущество разполагат. Подала съм я в срок и е публична, и е качена, има я информацията", заяви Корнелия Нинова.

През 2020 г. пък Даниел Митов от ГЕРБ е придобил апартамент от 140 кв. м. в София. Заместник-председателят на ГЕРБ отрича да има влогове.

"Погледнете декларацията и вижте какво пише вътре – откъде да ги имам тия влогове!", коментира Даниел Митов.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пък ползва апартамент и гараж  в Белгия.

"Декларирали сме жилище под наем в Брюксел във връзка със служебни ангажименти на съпругата ми", обясни Христо Иванов.

Лидерите на "Продължаваме промяната" Асен Василев и Кирил Петков са декларирали участия в дружества и собственост на недвижими имоти.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ се е сдобил с къща през 2020 г.

Тошко Йорданов от Има такъв народ" има 22 влога –  някои от които със символични суми.

Имотен се оказва и пулмологът д-р Александър Симидчиев от "Демократична България". Той има 4 апартамента, 3 гаража и 3 магазина в София, както и влогове в различни валути. Д-р Симидчиев си е закупил и екоавтомобил през миналата година.

„И причината за това е, че от доста време изповядвам зелен начин на живот. Той е плъгин хибрид и мога да се гордея, че 80% от километража е само на ток“, заяви д-р Александър Симидчиев.

От публичната информация в регистъра на Антикорупционната комисия се вижда, че 10 народни представители въобще не са подали декларации, а 40 са го направили, но със закъснение.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст