ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Домашен арест за рефера от схемата за източване на “Хемус”

борислав колев

 

Мярка за неотклонение "домашен арест" – това бе решението на Софийски градски съд, който днес гледа случая със съдията по футзал Борислав Колев и участието му в източването на милиони от средствата за строежа на АМ "Хемус" . Председателят на съдебния състав съдия Вера Чочкова разкри как обвинения за изтеглените 53 млн. лв чрез 52 трансакции от подставени лица е извършил деянието.

Схемата, разкрита по време на заседанието, е следната: "Водно строителство" Благоевград е сключила 5 договора с държавната фирма "Автомагистрали", която е получавала ин-хаус поръчките. Два от договорите са за доставка на механизация по участък 5 от магистралата. На 22 май държавната фирма е превела авансово 84 млн. лв. на "Водно строитество" ЕАД. След това "Водно строителство" е сключила договор с  "Булстрой груп" и са преведени част от милионите.

От 2017 г насам "Водно строителство" изобщо не е разполагало с нужния капацитет  за изпълнение на обществените поръчки и ползвала услугите на дружеството "Булстрой", което пък е имало договори с още 5 малки фирми като крайни изпълнители на строителството но Лот 5. Част от тях били регистрирани през 2019 и 2020 г. с активното участие на Колев, който "убеждавал пълномощниците на тези дружества да изготвят документи и да бъдат представители на тези дружества". Фирмите получавали големи суми пари по банковите си сметки, след което обвиняемият Борислав Колев чрез пълномощни е теглел средствата.

Според СГС фирмите явно не са имали никаква възможност да изпълняват строителните дейности, а на дати, в които уж са работили на обекта, някои от служителите им са се намирали в чужбина. Съдът обаче прецени, че Колев не представлява висока обществена опасност, няма опасност да се укрие и тъй като има три малки деца, бе пуснат под домашен арест.

По делото са разпитани 40 свидетели, някои от тях и пред съдия. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст