ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕБО настоя да няма щедри бонуси за банкерите

Европейския банков орган ЕБО European Banking Authority EBA

Банките в Европейския съюз увеличиха капиталовите си буфери и рентабилността през последната година, но те не бива да са "прекалено щедри" при изплащането на бонуси и дивиденти поради риска от внезапно влошаване на пазара, предупреди Европейският банков орган (ЕБО). 

"Гледайки напред, банките трябва да бъдат подготвени в случай на влошаване на икономическите перспективи или ако инфлационният натиск доведе до по-нататъшно нарастване на лихвите", изтъкна регулаторът.

ЕБО настоя също така кредитните институции да проверят дали разпределят достатъчно капитал за покриване на рисковете, свързани с eкологичните, социални и управленски критерии (ESG). 

"Предвид несигурността, свързана с COVID-19, е необходимо банките да поддържат разумни политики за разпределение на капитала", се казва в изявлениетo на банковия орган. 

Ще припомним, че регулаторите на Евросъюза ограничиха изплащането на дивиденти от банките в еврозоната към техните акционери през миналата година, вземайки предвид въздействието на ограничителните Ковид мерки върху икономиката.

В България БНБ прие пакет от антикризисни мерки за местните банки, с които бе изискана капитализация на цялата им печалба за 2020-та и 2021 година.

Сега кредитните институции наваксват, отчитайки по-положителни резултати. Разглеждайки пазара на Стария континент като цяло, Европейският банков орган смята, че общите капиталови нива на банките се подобряват. Но въпреки това все още има европейски банки, които едва покриват минималните капиталови изисквания. Според ЕБО финансовите институции трябва да имат предвид, че добрите капиталови нива са постигнати чрез стимулиращите програми на ЕЦБ, които оказват сериозно положително влияние върху балансите им.

"Въпреки че препоръките на надзора за разпределението на дивиденти вече не са в сила, не бива да се следват прекалено щедри политики за дивиденти и обратно изкупуване на акции“, заявяват от ЕБО и допълват, че регулаторите и надзорните органи трябва да предоставят яснота за това колко бързо е необходимо банките да попълнят всички буфери, които са били използвани по време на пандемията.

Последният доклад на Европейския банков орган показва, че през 2019 г. 4 963 лица, работещи в банки в ЕС, са получили възнаграждение от над 1 милион евро. Тогава двама банкери, работещи в банки в България, подадат в тази класация. Разбира се, те не са назовани поименно, нито е посочено кои кредитни институции представляват. 

Близо 71% от банкерите с най-високи доходи се намират във Великобритания. Статистиката обхваща Острова, тъй като по това време Великобритания все още бе част от Европейския съюз. Ръст на най-високоплатените банкери обаче се наблюдава в Германия, Франция и Италия.

От Европейския банков орган поясняват, че увеличението на банкерите с възнагражденията над 1 млн. евро се дължи отчасти и на преместването на дейностите от Великобритания в Европейския съюз заради Брексит. Повишението обаче се дължи и на добрите финансови резултати през тази година, както и продължаващото преструктуриране и консолидация.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст