ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Енергийните “скакалци” ни налазиха новогодишно

КЕВР

През декември традицията повелява нормалните хора да се стягат за коледните и новогодишните празници. Както се казва обаче в една популярна реклама от близкото минало "Традициите вече не са това, което са!" Особено за служителите в онези регулаторни органи, чиито началници предпочитат да бъдат псувани и ругани или да вършат по сто работи едновременно, само и само да не признаят публично… очевидното. Примерно – че "ресорното" им законодателство е скапано, а "началниците" им в парламента и правителството са глупави или алчни, а понякога и двете. 

 

Един от тези "окаяни" органи е Комисията за водно и енергийно регулиране (КЕВР), над която отново надвиснаха няколко буреносни облака едновременно. От една страна председателят на този регулатор – Иван Иванов, все още подписва всички документи и представлява комисията по света и у нас, въпреки че мандатът му е изтекъл още през април 2020 година. На фона на кризата обаче този проблем си е най-обикновен бял кахър.

От една страна той и подопечните му експерти и чиновници в КЕВР най-после трябва да решат какво се случва с цените на тока за битовите потребители, след като "посестримите" им на свободния пазар за бизнес абонатите

отдавна подминаха седмото небе и навлязоха в открития космос.

Вторият важен и ключов проблем е цената на природния газ, която напоследък също се показва главоломно. И тук КЕВР няма кой знае колко опции за маневриране. Просто високите цени не зависят нито от регулатора, нито от „Булгаргаз“, чиито чиновници само едно основно задължение – да описват в документите си на какви цени получават синьото гориво и с колко трябва да се увеличи цената му на българския пазар. Руският концерн продължава да е монополен доставчик на природен газ за България, а тъй дълго одумваната и все по-скъпо струваща ни диферсификация продължава да се мержелее в обозримото бъдеще. Точно като мираж – ако ще и с "Грипен" да летиш срещу него, той все си остава на една ръка разстояние от теб.

В нашия случай диверсификацията означава завършването на газовия интерконектор между Гърция и България, по който да рукне азербайджанския газ. Засега обаче това трябва да се случи най-рано в средата на 2022 г., така че да постискаме палци и зъби още малко. Зъбите, за да преживеем зимата що годе сносно, а палците – за да може

азерският газ да си остане все така евтин.

Или поне да не поскъпва чак толкова много…

Безбожно скъпият природен газ продължава да води след себе си сериозни финансови затруднения на топлофикациите у нас. Столичното парно е най-засегнато от поскъпването, тъй като цените за клиентите му бяха определени през лятото, когато  синьото гориво струваше два пъти по-малко. Бизнесът знае какво означава разходите за основната ти суровина да се увеличат два-три пъти, нали? Точно така – на КЕВР се пада злощастната чест да позапуши тази огромна финансова дупка на "Топлофикация София".

По данни на Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) увеличението на газовата компонента в цените ще е толкова голямо, че ще се наложи

шоково вдигане на цените с повече от 60 процента.

Стига, разбира се, ако т. нар. компетентни ведомства продължават да робуват на досегашната формула за определяне на цените. Според Васил Велев обаче е крайно време тя да бъде "пенсионирана" и в употреба да бъдат пуснати други, далеч по-съвременни формули за ценообразуване.

Още през октомври ВиК-операторите също си направиха устата за увеличаване на цените. Аргументът им беше, че токът за помпите им струвал вече тройно, че и петорно. Звучи логично, но с едно наум. Защото би трябвало да имат такава претенция само онези ВиК-оператори, които изпомпват водата чрез помпи, защото те и клиентите им са в равнинните части на страната. А не всички… юруш на черешата!

Този разход също не може да бъде пренебрегнат от КЕВР, защото на "ВиК Видин" и "ВиК Хасково", например, съвсем скоро могат да им дръпнат шалтера за натрупани огромни дългове за ток. Този процес ще продължи и предприятията ще затъват все повече и повече, защото фирменото чудо на ГЕРБ – "Български ВиК холдинг", откакто е създаден преди година и половина, прави само две неща:

работи на загуба – 530 000 лв. за 2020 г.,

и отпуска безвъзмездни кредити на закъсалите дружества под шапката му.

Така че комисарите от КЕВР ги очаква окото на перфектната потребителска буря – ток, газ, парно и вода!

Решение може да дойде от парламента, където лидерите на „Продължаваме промяната“ – Асен Василев и Кирил Петков, заявиха че ще търсят начин да се задържат цените на ток за домакинствата. Примерно – чрез орязване правомощията на КЕВР. Подобно решение обаче би довело до образуването на нови нерви, защото времето за адекватен ремонт на цялата нормативна уредба е повече от недостатъчно.

Омбудсманът Диана Ковачева също обяви, че ще настоява КЕВР да задържи цените на сегашните им нива и на 8 декември съобщи, че е изпратила препоръките си до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране. Ето какво се казва в него:

"Уважаеми г-н Иванов,
Обръщам се към Вас по повод обявеното намерение Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да утвърди изменения на цените на електрическата енергия и на топлинната енергия за регулирания пазар в сила от 1 януари 2022 година.

Следва да подчертая, че до момента не е известно внесени ли са и какви са исканията на енергийните дружества лицензианти за евентуални изменения на цените. Това създава съмнение за непрозрачност на процедурите, в рамките на които ще бъдат формирани новите регулирани цени на тока, топлата вода и отоплението за първата половина на 2022 година.

Категорично е становището ми, че в настоящата ситуация всяко увеличение на енергийните цени, дори и минимално, ще бъде трудно поносимо за битовите клиенти – предвид ускорените инфлационни процеси, здравната криза, сложната ситуация на пазара на труда и влошеното съотношение между доходите и разходите на българските граждани.

Вземайки повод от публикуваната информация от „Топлофикация София“ ЕАД

за недовзет приход в размер на 164.4 млн. лв.,

доколкото върху цената на топлинната енергия влияят и други фактори, очаквам обективна оценка на ефекта от рекордно високите борсови цени на електрическата енергия през 2021 г. върху приходите на топлофикационните дружества, които произвеждат електрическа енергия по високоефективен комбиниран начин.

Очаквам също така да изясните ще има ли ефект върху новите ценови предложения решенията на Комисията за периода 1 юли 2019 г. – 31 март 2020 г., касаещи „Топлофикация София“ ЕАД и „Топлофикация – Бургас“ ЕАД, във връзка с постановени съдебни решения, тъй като е недопустимо битовите клиенти да плащат за стари грешки на регулатора.

Предвид горното и на основание Закона за омбудсмана се обръщам към Вас с препоръка – в хода на цялостния анализ на ценообразуващите елементи КЕВР да разкрие всички резерви и да използва всички подходящи законови механизми за недопускане на повишения на цените на тока и парното за битовите клиенти…"

 

Пламен Симеонов

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст