ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Отлага се подписването на коалиционното споразумение

Нинова

В парламента се провежда координационен съвет между четирите политически формации, преговарящи за съставяне на правителство. Свикана е спешната среща, след като в последния момент от БСП са възразили срещу пакета законодателни мерки в социалната сфера, заложени в коалиционното споразумение.

Извънредната среща започна в 9 часа. На нея присъстват Кирил Петков, Асен Василев и Лена Бориславова от „Продължаваме промяната“, Тошко Йорданов и Ива Митева от „Има такъв народ“, Корнелия Нинова и заместниците ѝ Атанас Зафиров и Кристиан Вигенин от БСП, както и съпредседателите на „Демократична България“ Христо Иванов и Атанас Атанасов.

Във вторник след председателския съвет в парламента Нинова обяви, че са изпратили бележките си в социалната сфера. Явно сега соцлидерката не е доволна от начина, по който са отразените промените. След приключване на срещата ще има изявление на участниците в нея. 

"Днес да го довършим – утре БСП да мине с техните съвети в одобрението на коалиционното споразумение. Нека днес да завършим разговорите – или в рамките на утрешния ден, или в събота и неделя, или до понеделник това да се направи", каза пред bTV съпредседателят на ПП Кирил Петков. Той допълни, че се надява в началото на следващата седмица "да имаме вече работещо правителство", като не изключва още при получаването на мандата да е готов съставът на кабинета. Петков се въздържа да коментира имена на министри, но подчерта, че съставът на Министерския съвет е "до голяма степен готов". "Искам да дам пълната свобода на всеки един от нашите партньори да определи отбора, който счита за най-добър за тези позиции", каза лидерът на ПП в отговор на въпроса дали Корнелия Нинова ще е министър или вицепремиер.

Във връзка със "суперминистерството" (изразът беше употребен от Кирил Петков в интервю за "Шпигел" – бел. авт.), което се подготвя за Асен Василев, Петков обясни, че към Министерството на финансите ще мине и контролът върху разходването на средствата от еврофондовете, защото според ПП е логично двата вида публичен ресурс да бъдат заедно.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст