ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Преждевременни са разговорите за изменение на ваксините срещу “омикрон”

европейска агенция по лекарствата еал

Европейската агенция по лекарствените средства (EMA) счита, че е преждевременно да се говори за необходимостта от изменения във ваксините срещу коронавируса в борбата с омикрон щама. Това заяви ръководителят на департамент в регулатора по заплахите за здравето и стратегиите за ваксинация Марко Кавалери.

"Щамът "омикрон" е вписан от Световната здравна организация в категорията на предизвикващите безпокойство варианти“, напомня експертът. „На този етап ние нямаме достатъчно данни за влиянието на този вариант върху ефективността на одобрените в ЕС ваксини. Но ние продължаваме да изучаваме цялата налична информациа към момента". "Още е рано да говорим за това дали е необходимо да се направят някакви промени в състава на васините", подчертава Кавалери.

Компаниите производители, добавя Кавалери, са задължени да предоставят резултататите от лабораторните тестове, за да се определи нивото на неутрализация на омикрон варианта. "И ние сме готови да предприемем бързи действия, ако възникне такава необходимост", уверява Марко Кавалери.

Бустерните дози

Бустерната доза на ваксината срещу коронавируса се използва от три месеца и се поставя след завършването на първичната ваксинация, отбелязват от  Европейската агенция по лекарствените средства. Препоръката сега е бустерната доза да се поставя шест месеца след пълната ваксинация, отбелязва Кавалери. „Но достъпната в този момент информация сочи, че бустерите могат да се използват  три месеца след завършването на първичната ваксинация, ако такъв кратък период е желателен от гледна точка на общественото здравеопазване".

По-рано EMA също така одобри комбинирането на васини, когато при първичната или бустерната ваксинация се използват препарати от две различни компании.

"Тези два инструмента предоставят гъвкавост на страните от ЕС, особено в тези ситуации, когато определена ваксина е достъпна в ограничен обем", е казал Кавалери. Той добавя, че окончателните решения в тези случаи са оставени да се решават от националните регулаторни органи.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст