ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Засега Омикрон не е установен у нас

омикрон

Няма случаи на Омикрон в България, съобщиха Националния център по заразни и паразитни болести.

В Центъра се секвенираха съмнителни за новия вариант проби, които не са се потвърдили.

Секвенирането на съмнителни проби, пристигащи в НЦЗПБ от лабораториите в страната, обаче продължава.

Вчера зам.-министърът на здравеопазването Тома Томов каза, че най-рано в петък ще стане ясно дали вариантът Омикрон на COVID-19 е вече у нас. В Националния център по заразни и паразитни болести се проверяват няколко съмнителни проби от страната. Здравното министерство предвижда и мерки, в зависимост от резултатите. 

"Своевременно ще бъдат взети необходимите противоепидемични мерки в България, ако се окаже положителна пробата за COVID, за която има съмнение, че е от варианта Омикрон", заяви служебният заместник-министър на здравеопазването Тома Томов. 

"Пробите ще бъдат готови и секвенирането в четвъртък вечер или в петък и съответно от резултатите ще се вземат необходимите мерки. Знаете, че към момента няма категорични научни данни относно варианта на COVID-19 Омикрон. Може би по-задълбочени научни данни ще се получат в средата или в края на този месец", допълни той.

Проби се правят на базата на PCR  тестове на хора от различни части на страната. При няколко от пробите липсва S-ген, което е индикация за вероятен Омикрон. Заместник здравният министър уточни, че се проверяват контактни лица.

"Дори самата хипотеза, че има такъв вариант на вируса, властите извършват в момента епидемиологично проучване: къде е минал, къде е бил през последните няколко седмици, с кои хора е общувал с оглед точно на тази профилактика и превенция", посочи Тома Томов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст