ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Европейските инвестиционни банкери очакват тлъсти бонуси

банки

Европейските инвестиционни банкери се надяват да получат най-щедрите премии от 2015-а заради усилията на работодателите да запазят качествения персонал след ръста на търговията и на сделките, последвал постепенното отпадане на най-тежките пандемични ограничения. 

Търговците на акции и служителите, които консултират компаниите за операциите по сивания и поглъщания и за публични емисии, са донесли повече приходи през първите девет месеца на 2021-а в сравнение с цялата 2020-а, което дава основания за по-високи премии. Екипите, осъществяващи сделки с инструменти с фиксиран доход, имаха по-равна година, но също могат да претендират за по-високи премии след като регулаторите принудиха кредиторите да се въздържат от разточителни възнаграждения за 2020-а когато те отчетоха забележителни резултати. 

Европейските банки разчитат на търговските и на инвестиционните си банкови услуги след като икономическият застой в резултат на пандемията забави перспективата за по-високи лихвени проценти, които са основен източник на приходи на традиционния банков бизнес. Същевременно, икономическите карантини и социалното дистанциране накараха работниците от различни стопански сектори да перосмислят приоритетите си и да започнат да напускат масово работните си места. 

Решения за размера на фирмения пул от премии по правило се обсъжда през декември или януари, но плановете за компенсации вече бяха тема при представянето на резултатите за третото тримесечие. 

Европейските банки ще бъдат принудени да повишат заплащането, за да бъдат конкурентни на съперниците си на горещия трудов пазар. "Голдмън Сакс груп" вече увеличи с 34% заделените за възнаграждение средства за първите девет месеца на тази година, а "Джей Пи Моргън Чейз" е предвидил с 11% по-голяма сума. Най-големите канадски банки пък са заделили с 18% повече пари за премии за фискалната 2021-а. 

До сега най-конкретен коментар по въпроса в Европа е представила английската "Барклейз", която още през октомври обяви, че очаква бонусите за поделенията й за инвестиционни и корпоративни банкови услуги да са по-високи през тази година.  

Главният финансов директор на "Дойче банк" – Джеймс фон Молтке – заяви на 27 октомври в интервю за телевизия "Блумбърг", че "се води война за таланти" и че институцията ще е конкурентна в нея и ще плати подобаващо. 

Тези изказвания бележат обрат спрямо миналата година когато регулаторните органи в лицето на Европейската централна банка и на "Бенк ъф Иглънд" настояха кредиторите да ограничат изплащането на допълнителни възнаграждения, за да им остане повече капитал в сложните пандемични времена. Тогава "Дойче банк" и "БНП Париба" орязаха средствата за премии за 2020-а след намесата на ЕЦБ.

Регулаторите прекратиха призивите си за подобни ограничения през тази година и премахнаха рестрикциите за изплащане на дивиденти и за обратно изкупуване на акции след като се разбра, че банките вероятно са преоделели най-тежките икономически проблеми на заразата. Въпреки това, таваните на индивидуалните бонуси остават в сила за кредиторите от региона. 

Американските банки и съперниците им от Европа повишават заплатите на младшите служители и добавят насърчителни клаузи като по-гъвкаво работно време, за да задържат опитния персонал в условията на увеличени работни часове и на риска от прегаряне на работното място. 

"Креди Сюис груп" преразглежда заплащането на банкерите, за да напасва по-добре размера на компенсациите с интересите на акционерите след загубите, които понесе от кризите с Archegos Capital Management и Greensill Capital. Все пак, швейцарската банкова група е наясно с конкуренцията за талантливи кадри и предлага селективни възнаграждения, за да задържи някои старши инвестиционни банкери, за да спре бягството на таланти. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст