ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Макрон иска да отмени правилата на ЕС за бюджетния дефицит

Макрон

Европейският съюз трябва да преосмисли своята бюджетна рамка и да промени правилата за дефицит, за да насърчи инвестициите след пандемията и да насърчи растежа, докато светът се стреми да излезе от кризата с COVID-19, обяви френският президент Еманюел Макрон.

Съществуващите правила, известни като Пакт за стабилност и растеж, бяха суспендирани по време на кризата с коронавируса. Те не важат до 2023 г., но се очаква през 2022 г. да започне дебат за тяхната промяна. Тези правила задължават страните да не надвишават бюджетен дефицит от 3% от БВП и държавен дълг в размер на 60% от БВП. Редица държави практически не спазват правилата, но не понасят и сериозни санкции.

Според Макрон новите правила трябва да бъдат по-прости и прозрачни, а лидерите на блока трябва да обсъдят дали един голям пакет от стимули, договорен миналата година, е достатъчен за насърчаване на растежа и какви национални инвестиции могат да бъдат разрешени извън правилата за ограничаване на бюджета.

Докато Франция се готви да поеме председателството на ЕС от януари до юни, Макрон каза, че иска лидерите да работят върху икономически отговор на пандемията с един приоритет: „Да направим Европа голям континент на производство, иновации и създаване на работни места“.

Франция ще свика специална среща на върха на лидерите на 27-те страни от ЕС на 10 март, за да дефинира нов европейски модел на растеж с „една цел: създаване на работни места и борба с безработицата“, каза Макрон.

Берлин дълги години се противопоставяше на разхлабването на бюджетните правила на ЕС, но новата германска коалиция даде заявка, че е отворена към реформи – нещо, което Макрон и германският Олаф Шолц може да обсъдят, когато се срещнат в Париж в петък (10 декември). Това ще е и първата международна визита на новия канцлер Олаф Шолц.

Макрон каза също, че блокът трябва да работи за обща, достойна минимална заплата в ЕС – нещо, срещу което някои скандинавски и източноевропейски страни се обявяват против.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст