ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Не се знае колко ще струва изграждането на част от обходния път на Пловдив

Министерски съвет Виолета Комитова

Проектът за изграждане на част от 4.8 км от обходния път на Пловдив е включен в проектобюджета на Агенция "Пътна инфраструктура" в програмата за ново строителство за следващата година. Това съобщи служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова по време на парламентарния контрол.
За строителството ще се намерят пари, но още не се знае точно колко ще са необходими. Причината е, че са настъпили събития, свързани с отчуждителните процедури.

С построяването на обхода транзитният поток, идващ от АМ „Тракия“ и Свиленград, в посока път II-86 Пловдив – Асеновград и Смолян, ще бъде изведен от град Пловдив. 

Министър Комитова съобщи, че със заповед от 3 август миналата година на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството е започнало разработването на Подробен устройствен план /ПУП/ – парцеларен план, за тези 4.8 километра. Този път ще минава в землищата на Пловдив и на селата Брезник и Ягодово, община Родопи. Тъй като в първоначалния ПУП не е включена връзката със с. Ягодово, сега се налага да се прави нов ПУП – парцеларен план за обекта "реконструкция на кръстовището при с. Ягодово".
Това пък се налага, защото село Ягодово през последните години интензивно се развива, което налага то да бъде свързано с обходния път, който е скоростен. Предполага се, че пътният възел ще е на няколко нива. Вече е направено задание за тази нова връзка, което е изпратено за съгласуване в няколко министерства, като вече е върнато становището на Министерството на околната среда, отбеляза министър Комитова.

След това ще трябва да се изработи ПУП – парцеларен план за тази връзка, а когато той влезе в сила, ще се предприемат вече отчуждителни процедури.

Припомняме, че седем фирми и консорциуми са подали оферти в откритата тръжна процедура за избор на изпълнител при изграждането на Югоизточния обход на град Пловдив, с дължина 4.8 километра. Това стана ясно през март тази година. Прогнозната стойност на проекта е 42 млн. лв. без ДДС, а средствата са от републиканския бюджет. Офертите обаче все още не са отворени.

В тази връзка, според министър Комитова, избирането на изпълнител сега без да е завършена цялата процедура за този участък, без отчуждителни процедури, е практика, която трябва да се прекрати. Тя уточни, че това е причината да не се бърза с избор на изпълнител на тези 4.8 километра. Обществената поръчка беше обявена от предишното правителство на ГЕРБ, но в нея не е включен пътният възел при с. Ягодово.

Новата пътна артерия ще улесни транзитното преминаване от общините Куклен и Асеновград към АМ „Тракия“ и „Марица“, а оттам до ГКПП „Капитан Андреево“, с което ще се облекчи значително натовареното движение в град Пловдив.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст