ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Няма да има изискване за зелен сертификат в парламента

Парламент Възраждане

Депутатите под карантина ще участват в заседанията на парламента дистанционно. Предложението на група представители на „Продължаваме Промяната” беше прието със 155 гласа „за”. От ГЕРБ искаха към текста да бъде добавено и изискването за зелен сертификат на входа на Народното събрание. Трети пореден ден народните представители дебатираха по това предложение и в крайна сметка то беше отхвърлено.

"В една война печели този, който по-добре познава и предвижда врага. Ваксините обучават нашия имунитет да предвижда и да познава врага. Сертификатът у нас вече е въведен за голяма група граждани, включително децата, които ходят на училище. Причините са експертни, медицински и включват факта, че ваксините снижават с 60% риска от разпространение на заразата, със 70% постъпването в болница и с 90% смъртните случаи”, заяви Александър Симидчиев, който прочете декларация от името на парламентарната групата на „Демократична България”. Според него сертификатът трябва да важи за всеки народен представител, както важи за всеки гражданин. "Макар заповедта на здравния министър да не покрива съдебната и законодателна власт, би било проява на тежка липса на морал и представителство да не приемем отговорността и да не се съобразим с това изискване и на територията на парламента. Тук идват и граждани, и журналисти, и външни лица, поради което има характеристики, надвишаващи тези на работното място. От нашето действие или бездействие произтичат измерими здравни неблагополучия именно заради разнородността на сигналите, които подаваме на гражданите от тази висока трибуна", подчерта той. И припомни, че ролята на зеления сертификат е само една – лицето, което го притежава, да докаже, че не е било в контакт с носител на вируса и че не е заразено. Депутатът подчерта и факта, че подобна мярка е въведена в други страни в Европейския съюз.

Георги Михайлов от БСП посочи, че всички представители на БСП в парламента имат зелен сертификат, но били възмутени от въвеждането му в България.

"Мярката трябва или да важи за всички, или да не важи за никого. Щом министърът не може да си оправи заповедите, трябва да бъдем честни и да кажем точно това. Няма друга теза, няма други философствания”, каза Маноил Манев от ГЕРБ.

От "Има такъв народ" отправиха критика към „Демократична България”.  От трибуната те били заявили, че няма да подкрепят предложението на Асен Балтов от ГЕРБ за въвеждането на сертификата, а днес посочили, че ще го подкрепят. Атанас Славов от „Демократична България” обаче обясни, че всъщност ще излязат с контрапредложение.

"Ние не ограничаваме права, напротив – ние ги разширяваме. Даваме право на депутатите да участват в работата на парламента. Дали събранието прилича на мол, или не, приликите и разликите може да се окажат повече, доколкото коалиционните преговори се водят в мол. Няма драма тук. Отношението ни към зеления сертификат е просто – или го приемаме, или не. Хубаво, внесете същото предложение като на ГЕРБ и да се приключва", заяви Любен Дилов – син.

Според Крум Зарков от БСП, ако се приеме предложението на ГЕРБ, депутатите без зелен сертификат ще имат повече права от тези, които имат: "Народните представители без зелен сертификат ще имат право да избират дали да работят дистанционно, докато тези със сертификат ще бъдат задължени да присъстват в парламента. От ГЕРБ използват темата, за да засвирят на струната, че депутатите зачитат себе си повече от другите. Това залегнало в обществото чувство има своето основание и не в зеления сертификат е проблемът", смята той.

Съпредседателят на "Продължаваме Промяната” Асен Василев предложи дебатът да се прекрати и да се премине към гласуване. "За” бяха 77, а „против” – 99, с което предложението не беше прието. От „Възраждане” поискаха прегласуване. Предложението отново не мина със 102-ма, гласували „против”. Последва гласуване на основния текст на „Продължаваме Промяната”, който беше приет със 155 гласа "за".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст