ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пеканов увери, че няма да загубим пари от Плана за възстановяване

атанас пеканов

"Няма да загубим никакви пари от Плана за възстановяване и устойчивост. Те са там за нас. В момента, в който той бъде одобрен, те ще започнат да идват." Това заяви служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов. "В препоръките на Европейската комисия към плана няма нищо плашещо и изненадващо. Това е нормалният процес на комуникация. Всички останали страни провеждат същата комуникация”, каза още той пред NOVA. Поводът за думите му са издадените десетки препоръки от страна на ЕК за подобрения в българския план. Още в четвъртък вечерта бившият депутат от "Има такъв народ" Мика Зайкова, която сега икономически експерт в партията, съобщи, че "Планът е с 43 забележки, а енергетиката е направена на кайма". 

"Няма нищо скандално и сензационно в препоръките. Запознат съм с почти всички от тях, още преди те да дойдат официално", каза вицепремиерът. "В Плана за възстановяване и устойчивост има 56 проекта и 47 реформи. Всеки от проектите е разписан в около 40-50 страници. Това са над 3000 страници. Съвсем нормално е да има коментари, част от тях са технически. Всички страни получават такива коментари. Комисията е длъжна да ги направи", увери Пеканов. И добави: "Няма план без забележки. Повечето страни са преговаряли с месеци. Румъния предаде плана си на 1 май и преговаряха до октомври. Изминали са 6 седмици, откакто ние предадохме нашия. Всяка седмица съм в разговори с Брюксел, работи се по тези коментари. Сега просто те са официализирани."

По думите му не е имало опит за скриване на писмото с препоръките от ЕК. "Комуникацията е между европейските институции и изпълнителната власт. Това е официална комуникация, която не се публикува навсякъде, но всички министерства я имат", посочи още вицепремиерът. "Всички компоненти, без енергетика и върховенство на закона, по които остават политически въпроси, по които ние преговаряме, остават без промяна и трябва да започнат да се реализират. Кога ще се подпише и кога ще дойдат парите е отделен въпрос, който не е толкова страшен. Да, има забавяне, но парите са там и ние не губим нищо", категоричен е той.

Запитан за коментарите, че ако дадем зелена светлина на Северна Македония, както искат САЩ и Брюксел, няма да има проблем с парите, Пеканов отговори: "Не искам да коментирам такива геополитически въпроси. Мисля, че по-скоро това е спекулация."

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст