ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кандидатът за лидер на ХДС иска от Аналена Бербок ясна позиция за “Северен поток – 2”

Кристиан Линднер Аналена Бербок Олаф Шолц

Новият министър на външните работи на Германия Аналена Бербок трябва да заеме "ясна позиция" по отношение на газопровода "Северен поток – 2". Това е  заявил кандидатът за поста ръководител на Христиан-демократическия съюз (ХДС) Норберт Рьотген в интервю за агенция ДПА.

По неговите думи, "за Бербок, която, бидейки в опозиция, години наред искаше спиране на проекта, това е въпрос на доверие". "Невъзможно е да си представим, че "Северен поток – 2" ще бъде пуснат в експлоатация в случай на ескалация на напрежението в Украйна", е казал политикът.

Аналена Бербок, като съпредседател на "зелените", в последните години постоянно настояваше за спиране на  проекта. Сега тя е министър на външните работи на Германия в правителството на социал-демократа Олаф Шолц. Основният външнополитически курс на страната обаче, като правило, се определя във ведомството на канцлера, а не в министерството на външните работи.

В съгласувания коалиционен договор за управление на страната "Северен поток – 2" не е споменат. Там само се подчертава върховенството на  общоевропейските норми по въпросите за енергийните проекти. За съдбата на газопровода досега Олаф Шолц се изказва много сдържано. Той посочва само това, че нито една страна не може да нарушава границите на друга държава, в противен случай  "ще има последствия".

Както пише в свой коментар вестник Frankfurt Allgemeine Zeintung, Бербок, на срещата на "седморката" в Ливърпул, "се е сблъскала с очакванията от страна на колегите си". От нея очакват отказ от "Северен поток – 2", отчитайки предишните нейни изказвания. "По-рано тя сама се изказваше срещу този проект, но сега като министър тя е с вързани ръце", се казва в статията, озаглавена "Бербок в задънена улица".

"По време на преговорите за коалиция тя трябваше да се съгласи с това, че социал-демократите не са готови да се откажат от вече построения газопровод. Сега, вече като министър на  външните работи, ѝ напомнят за нейната по-раншна позиция. Но в най-добрия случай тя може само да намекне, че тръбопроводът едва ли ще заработит, ако Русия създаде заплаха за Украйна", счита авторът на публикацията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст