Близо сто депутати консерватори се разбунтуваха срещу Джонсън

Борис Джонсън

Британските депутати одобриха във вторник нови противоепидемични мерки в опит да ограничат разпространението на варианта Омикрон на новия коронавирус, но премиерът Борис Джонсън се сблъска с бунт в собствената му Консервативна партия. Деветдесет и седем консерватори в Камарата на общините се противопоставиха на новите правила, които все пак бяха одобрени с гласовете на лейбъристите, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Резултатът обаче е удар по авторитета на Борис Джонсън, чиято популярност пада – както сред избирателите, така и вътре в Консервативната партия, на фона на етични скандали и твърдения, че неговото правителство е нарушило собствените си пандемични ограничения, отбелязва АП.

Камарата на общините одобри новите правила, които ще влязат в сила тази седмица и включват носене на маска на закрито, промяна в правилата за самоизолация и най-чувствителния въпрос – изискване на доказателство за ваксинация или отрицателен тест за коронавирус за достъп до нощни клубове и събития с много хора.

Ваксинационните пропуски се превърнаха в обичайна практика в много европейски държави, но правителството на Джонсън се въздържаше да ги въведе в Англия, въпреки че правителствата на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, които сами определят здравните си протоколи, вече го направиха.

Британското правителство посочи, че силно заразният вариант на коронавируса Омикрон е променил ситуацията и ковид пропуските вече са необходимост за достъп до някои събития, наред със засилването на ваксинацията сред всички пълнолетни.

"Омикрон е голяма заплаха", заяви пред депутатите министърът на здравеопазването Саджид Джавид. Смята се, че този вариант вече заразява 200 000 души на ден в Обединеното кралство, каза Джавид. По думите му правилото за нощните клубове не е "ваксинационен паспорт", защото хората могат да влизат в заведенията и с отрицателен тест.

Много депутати от Консервативната партия обаче заявиха, че новите правила вредят на икономиката и ограничават индивидуалните свободи. Други посочиха, че ваксинационните пропуски няма да забавят разпространението на вируса, защото изглежда, че Омикрон е по-устойчив на ваксините, а трети обвиниха правителството, че преувеличава заплахата от новия вариант.

Великобритания е регистрирала близо 4500 случая на Омикрон. Десет души бяха приети в болница и един от тях почина.

Опозиционната Лейбъристка партия подкрепи новите противоепидемични мерки като "необходим отговор на заплахата от Омикрон".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст