Херо Мустафа: Върховенството на закона в България е проблем

Американска търговска камара лекция на н.пр. Херо Мустафа посланик на САЩ у нас

България ще успее да привлече чужди инвестиции, ако държавата инвестира в добро управление. Върховенството на закона е проблем. Трудовото законодателство е доста остаряло. Регулаторната среда има слабо правоприлагане, създават се условия за корупция.

Това заяви американският посланик у нас Херо Мустафа по време на бизнес форум с участието на представители на Американската търговска камара в България. 

"Международните инвеститори остават разтревожени за върховенството на закона, а това е важно за бизнеса. Говорим за трудно получаване на необходимите разрешителни и непредсказуемост заради честите законодателни промени", заяви Херо Мустафа. 

Според нея ключови за бъдещето на България са инвестициите в диверсификацията на енергийния микс. Мустафа съветва и да се изберат западни решения, особено по отношение на сътрудничество в ядрената енергетика и допълни, че предстои да се състои семинар за малките ядрени модули. 

Посланикът на Съединените щати подема нова инициатива на трите И-та – инвестиции, иновации и интеграция.

По време на срещата тя похвали растежа на България и подчерта, че двете държави трябва да работят заедно за постигане на стабилни отношения и икономически просперитет.

Американският посланик допълни, че вижда голяма възможност за положителна промяна в България. Бъдещето на нашите две нации е в инвестиране в по-добро управление, това ще ни позволи да постигнем просперитет. Възстановяването в България ще бъде движено от по-високите заплати и инвестирането на европейски пари. Стокообменът спадна с 11 процента през 2020 г., но тази година наблюдаваме ръст от 25 процента за периода януари-септември. САЩ са инвестирали 2.5 милиарда долара, създали са 30 000 високоплатени работни места, посочи за пример Херо Мустафа.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст