Какво ще прави ЕЦБ с инфлацията и Омикрон

финанси ЕЦБ

С нарастването на инфлацията и очакванията за разпространение на ковид варианта Омикрон, Европейската централна банка има незавидната задача да представи перспективите за политиката си през 2022 година. Това ще се случи в четвъртък (16 декември) след заседание на управителния съвет на ЕЦБ.

Покачването на разходите за живот в еврозоната достигна рекордните 4,9% през ноември, докато Омикрон вероятно ще се превърне в доминиращ щам на коронавируса, въпреки че някои европейски икономики вече са блокирани поради Делта варианта.

Анализаторите казват, че рязкото нарастване на инфекциите и инфлацията и появата на новия вариант на Омикрон усложниха картината до степен, че Управителният съвет на ЕЦБ може да се нуждае от повече време, за да вземе решение за всички детайли от паричната и стимулиращата си политика.

Ръководството на банката обсъжда възможни промени в покупките си на активи и как да продължи след края на извънредната си програма за покупка на облигации през март.

Голям акцент на срещата тази седмица ще бъдат новите прогнози на ЕЦБ за инфлацията и икономическия растеж. Те показват дали целта за инфлация от 2% ще бъде постигната в средносрочен план, което в крайна сметка е основният тези на ръководената от Кристин Лагард институция. 

Междувременно агенция "Блумбърг" съобщи, позовавайки се на свои източници, че новите прогнози на Европейската централна банка показват, че инфлацията ще остане под 2-процентната цел както през 2023 г., така и през 2024 година. Тази прогноза ще подкрепи Лагард да продължи да отлага покачването на лихвените проценти. 

Повечето икономисти не очакват увеличение на лихвите преди 2023 г. най-рано, а пазарите залагат на увеличение от 10 базисни пункта през декември следващата година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст