Нов шеф на БНБ най-рано от февруари-март

БНБ сграда

Настоящият управител на Българската народна банка Димитър Радев ще продължи да ръководи регулатора и в първите месеци на новата година, при все че мандатът му изтече на 15 юли 2021-а. Този извод може да бъде направен от изказването на финансовия министър Асен Василев при приемането на властта от предшественика му на поста Валери Белчев. Най-вероятно процедурата по избор ще бъде разработена в периода края на януари или през февруари, а до фактическия избор ще се стигне или през февруари или през март следващата година.

 

Разбира се, този витиеват график стъпва на позицията на Асен Василев, който на 13 декември заяви, че с настъпването на 2022 г. първата грижа ще е приемането на Бюджет 2022, а след това ще се пристъпи към окомплектоването на регулаторите. "Знаем, че е на дневен ред, знаем, че трябва да се случи бързо, не са обсъждани имена. Така че очакваме в началото на новата година – първата грижа ще бъде бюджетът, след това ще преминем съответно към регулаторите", коментира финансовият министър. Като ориентир за приемането на бюджета пък може да ползваме  преговорите за съставяне на правителство, където бе постигната договореност това да се случи до края на януари. 

Пътят до избор на управител на БНБ, оказа се, не е никак лек. В предишните два кратки парламента от "Има такъв народ" на два пъти отвориха дума за тази изключително важна процедура. Но и в двата случая бяха порязани от останалите политически сили в законодателния орган, които откровено демонстрираха нежелание да се занимават с този ключов въпрос, а предпочетоха да използват времето, за да се готвят за поредните предсрочни избори. Бламирането на избора на шеф на централната банка възпроизведе и някои странни мнозинства – например през август срещу старт на процедурата в тандем застанаха ГЕРБ, БСП и "Демократична България", а няколко месеца по-рано въпросът съвсем бе убит в зародиш и дори не се стигна до дебат в пленарната зала. 

Сега обаче ситуацията е различна. На първо място, има избрано редовно правителство, а в парламента се формира стабилно мнозинство от "Продължаваме промяната", БСП, ИТН и "Демократична България", които имат подписано споразумение за общо управление и 134 гласа в пленарната зала. Така че поне част от условията за провеждане на адекватен избор на гуверньор са налице.

Кой ще оглави водещата комисия

Какво следва оттук нататък? На първо време, трябва да се определи съставът и ръководството на Бюджетната комисия, която е водеща и при гласуването на бюджета и при избора на управител на централната банка. Освен това за избора на управител трябва да се разпишат и утвърдят съответните процедурни правила и да се проведат изслушвания на кандидатите, които могат да бъдат издигнати от всяка парламентарна група.

Макар още парламентът да не е пристъпил към конституирането на комисиите, може да се каже, че има фаворити за позицията председател на Комисията по бюджет и финанси. Отново стъпвайки върху коалиционното споразумение между четирите управляващи партии, на преден план излизат имената на Любомир Каримански от ИТН и Георги Ганев от "Демократична България". Това е така, тъй като партньорите във властта записаха, че председателят на финансовата комисия трябва да е от квота, различна от тази на ресорния министър. В случая министърът на финансите е определен от "Продължаваме промяната", т.е. шефът на Бюджетната комисия се полага на една от трите останали партии в коалицията. Каримански и Ганев се очертават като фаворити и поради простата причина, че те ръководeха комисията в последните два кратки парламента и справиха съвсем не лошо със задачите си. 

Ако БСП пък се опита да лансира кандидат за позицията, това вероятно ще е Румен Гечев, който е навъртял най-много опит в тази комисия, а и в ерата на Корнелия Нинова той е сочен като финансовото острие на социалистите. Подобна номинация обаче вероятно ще бъде атакувана от опозицията поради факта, че проф. Гечев бе вицепремиер и министър икономиката по време на кризата през 1996 г. при управлението на Жан Виденов. 

Най-малък, да не кажем нищожен, е шансът Комисията по бюджет и финанси да отиде в ръцете на партиите от опозицията. Ако се стигне дотам на преден план ще излязат имената на бившия финансов министър на ГЕРБ Кирил Ананиев и на Йордан Цонев от ДПС, който подобно на Румен Гечев от години е неизменна част от състава на бюджетната комисия.

Непосредствените задачи пред новия гуверньор 

В предишни свои публикации "Банкеръ" постави акцента върху непосредствените задачи пред новия гуверньор, който и да е той и когато и да бъде избран. На първо време той ще трябва да избере двама подуправители, тъй като в рамките на 2021 г. изтекоха мандатите на подуправителите на управленията “Емисионно” и “Банково” Калин Христов и Нина Стоянова. В случая номинациите се правят от управителя на Българската народна банка и се гласуват от парламента. 

В малко по-дългосрочен план новият шеф на централната банка ще трябва да работи или за приемането на еврото в България с хоризонт 2024 г., или да заеме позиция против този стратегически избор. В случай, че пристъпим към влизане във валутния блок, БНБ ще трябва да снабдява банките с еврови банкноти и монети, ще отговаря и за превалутирането на кредитите и депозитите, а и за изравняването на лихвените проценти у нас с тези в зоната на единната европейска валута.

В тази връзка финансовият министър Асен Василев вече даде някакви индикации как ще се действа. Според министъра на финансите България трябва да има техническа готовност за въвеждане на еврото през 2024 година. По думите му на Асен Василев индикативната дата за въвеждането на еврото у нас остава непроменена – 1 януари 2024 г., но окончателното решение ще бъде взето след мащабна информационна кампания.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст