Преговорите със РСМ не се водят от срокове, а от резултати

Румен Радев

Инициативата „Източно партньорство“ остава приоритет на българската външна политика не само поради географската ни близост със страните от региона, с които ни свързват исторически и духовни връзки. Специално в Молдова и Украйна имаме голяма българска историческа общност и работим за разширяваме на културното и образователно сътрудничество с тях.

Това заяви днес президентът Румен Радев пред журналисти в Брюксел преди началото на шестата среща на върха на инициативата „Източно партньоство“, съобщиха от президентския прессекретариат. Форматът за политически диалог и сътрудничество обединява държавните и правителствени ръководители на страните-членки на ЕС, както и на Армения, Азербайджан, Грузия, Република Молдова и Украйна.

Румен Радев посочи, че днешната среща протича на фона на усложнена обстановка, както поради обявеното оттегляне от страна на Беларус от Източното партньорството през юни тази година, така и заради отправените обвинения към страната за нарушаване на човешките права и използване на миграционната криза.

„Има ескалация на напрежение около границата на Украйна. Конфликтът между Армения и Азербайджан взе човешки жертви и неговото разрешаване остава истинско предизвикателство. Но дори на този фон, Съветът ще приеме днес, надявам се, важна декларация, която да допринесе за задълбочаване на сътрудничеството и подкрепа в редица важни области“, посочи президентът.

Европейската интеграция на Република Северна Македония не се ръководи от срокове, а от резултати, посочи Румен Радев в отговор на журналистически въпрос. „Всякакви опити да бъде оказван натиск върху България са контрапродуктивни. Те водят до забавяне на процеса и това трябва да се разбира от всички“, коментира държавният глава.

Президентът напомни, че на всички заседания на Европейския съвет, в които е участвал – от май досега, е провел разговори с всички европейски лидери, както и с лидерите на европейските институции за интеграцията на Република Северна Македония.

„Искам да им благодаря, защото за втори път тази година темата за разширяването, специално за Република Северна Македония, отпада от дневния ред. Искам да благодаря и за усилията на българската дипломация, така че нашите партньори най-сетне разбраха къде е истинският проблем“, посочи Радев.

"България отстоя своите позиции и сега повечето от нашите европейски партньори разбират същността на проблема, който надхвърля далеч представите за исторически спор между две съседни държави", заяви държавният глава. Президентът подчерта, че „това е проблем, който засяга дълбоко фундамента на самия Европейски съюз, а това са ценностите и принципите, които ние изповядваме – човешките права, липсата на дискриминация“.

Румен Радев посочи също така, че страната ни ще продължи да отстоява не само зачитането на историческите факти и съхраняването на българското културно-историческо наследство в Република Северна Македония, но и спазването на правата на македонските българи, които следва да получат ясни конституционни гаранции в тази насока.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст