Първата атестация за министъра на културата – заветният 1 процент

НИМ

Първата атестация за новия министър на културата ще бъде средствата за култура да достигнат заветния 1% от националния бюджет.

Това обяви вицепрезидентът Илияна Йотова, обръщайки се към новия министър на културата Атанас Атанасов по време на общото им откриване на изложбата „Древни находки. Нови открития. Археологически сезон – 2021 година“ в Националния исторически музей.

Експозицията включва артефакти, намерени от археолозите през изминаващата година на територията на дванадесет обекта. Всичките разкопки са се осъществили с финансовата подкрепа на Министерството на културата. Географският обхват на изследванията се разпростира от Дунавската равнина до Родопите през Черноморското крайбрежие, включително Витоша, Плана планина и Тракийската низина. Проучените обекти са от различен характер. Сред тях има както праисторически селищни могили, така и антични и средновековни крепости и селища.

„Няма друга страна в Европейския съюз с половин процент бюджет за култура. За предходните правителства не беше модерно да се прави култура. Приоритет беше асфалтът, оказа се, че и той не е толкова здрав, колкото ни убеждаваха. Вярвам, че новото правителство е от просветени хора, които са убедени колко важна е културата за развитието на държавата и обществото“ – подчерта Илияна Йотова.

Директорът на Националния исторически музей – доц. д-р Бони Петрунова обяви, че за символ на изложбата е избран рядко срещаният артефакт – ампула за миро. Освен нея друг любопитен факт, свързан с изложбата, която може да разгледате в НИМ до март 2022 г., е, откритието на обект до село Дъбница, в област Благоевград, който се оказва на възраст около 6000 години.

Гост на откриването бе зам.-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов, който преди дни връчи престижните годишни награди в сферата на археологията. Те не бяха връчени през 2020 г. заради тежката пандемична обстановка и тази година пропускът бе поправен.

В категорията „Значим принос в археологическата наука през 2019 г.“ с почетен знак „Златен грифон“ – плакет и грамота бяха отличени Мая Димитрова от Регионален исторически музей – Ловеч, доц. д-р Деян Рабовянов от НАИМ-БАН, филиал Велико Търново, д-р Мария Манолова-Войкова от Регионалния исторически музей – Варна и д-р Малгожата Гребска-Кулов от Регионалния исторически музей – Благоевград.

С почетен знак „Златен грифон“ – огърлие и грамота за цялостен принос в археологическата наука бе наградена проф. Людмила Дончева-Петкова, която е признат учен в областта на Ранното българско средновековие.

За 2020 г. наградени за значим принос с почетен знак „Златен грифон“ – плакет и грамота, бяха д-р Никола Христов Тонков от НАИМ-БАН, Полина Христова Стоянова от Регионалния исторически музей – София, Михаела Владова Занева от Националния исторически музей и д-р Найден Прахов от Центъра за подводна археология в Созопол.

С почетен знак „Златен грифон“ – огърлие и грамота за цялостен принос в археологическата наука бе отличен доц. д-р Костадин Атанасов Кисьов, който от години проучва тракийската култура. Той участва активно в създаването и разработването на „Археологическа карта на България“, като провежда и активна теренна работа по регистрация на застрашени от иманярска дейност археологически обекти. Проучвал е и множество надгробни могили.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст