Уолстрийт е напът да предизвика климатична финансова криза

климат

Ако секторът на финансовите услуги беше държава, тя щеше да е петият по големина емитент на парникови газове в света.

Такова е заключението на "Клуб Сиера" (организация за защита на околната среда, с присъствие в 50 американски щати и в Пуерто Рико) и на Центъра за американски прогрес (независим неправителствен институт). Проучване на двете институции, озаглавено "Въглеродният балон на Уолстрийт", показва, че осем от най-едрите щатски банки и десет от най-могъщите мениджъри на активи са финансирали общо 2 млрд. тона емисии на въглероден диоксид към края на 2020-та или с около 1% по-малко отколкото отделя Русия.

Емисиите са еквивалентни на годишния пробег на 432 млн. лични превозни средства и този брой ще е много по-голям, ако се включат замърсителите, отделяни от фирмените вериги за доставки, от потребителите и от други фактори.  

Какви са финансовите последствия от подобно замърсяване на атмосферата?

Авторите на изследването настояват администрацията на президента Джо Байдън да вземе незабавни мерки, за да минимизира ролята на финансовия сектор за глобалното затопляне, ако не иска да предизвика финансова криза с мащабите на последната от 2008 година. В доклада се подчертава, че ако Белият дом не управлява разумно прехода от изкопаеми горива към чиста енергия, последствията ще се разпрострат във финансовата система и ще подложат на "ужасен натиск цялата американска икономика". 

Още през май презастрахователната група "Суис Ре" написа, че глобалното стопанство рискува да загуби до 2048-а над 18% от сегашния си БВП, ако не се предприемат мерки за решаване на климатичната криза. И точно както през 2008-а най-тежко от предизвикания от климатичните промени крах ще пострадат общностите, които имат най-малък принос за него – цветнокожите и хората с ниски доходи. 

"Токсичните инвестиции на Уолстрийт в изкопаеми горива застрашават бъдещето на планетата и стабилността на финансовата система и поставят в риск всички нас", предупреждават експертите на "Клуб Сиера". И настояват регулаторите да престанат да си затварят очите пред впечатляващия принос на финансовите акули за климатичната криза. 

През миналата седмица президентът Байдън подписа нареждане към федералното правителство да редуцира драстично въглеродните емисии, които отделя в атмосферата при изпълнението на задълженията си, за да успее да ги занули до 2050-та. Байдън призовава агенциите да похарчат милиарди долари за електрически коли, за чиста енергия и за модернизиране на сградите.

Според авторите на "Въглеродният балон на Уолстрийт" обаче, американският президент трябва да се заеме и с банките и с инвестиционните компании. При това не само като разкрие съучастието им в замърсяването на околната среда, но и като въведе справедлива регулация. 

"Клуб Сиера" и Центърът за американски прогрес съветват регулаторите, включително Комисията за ценни книжа и фондови борси и министерството на труда, да предприемат няколко мерки:

– всички финансови институции да разкриват общото количество на емисиите, които се съдържат в портфейлите им и произхождат от дейността на субектите, на които предоставят услуги;

– да гарантират, че инвестиционните тръстове спазват ангажиментите към клиентите си и към обществото;

– да включат и климатичния риск в надзорните рейтинги, които присъждат на банките;

– да организират свързани с климата стрес тестове, за да идентифицират потенциалните банкови загуби от климатичните промени. Експерти на рейтинговата агенция "Мудис инвестърс сървис" пресмятат, че банките по света са отпуснали заеми в размер на 22 трлн. щ. долара на сектори, отделящи интензивно въглеродни емисии;

– да изискват от кредитните институции да финансират по-рисковите инвестиции с повече собствен капитал и с по-малко заеми;

– да налагат свързани с климатичния риск допълнителни налози на "системно значимите международни банки";

– да коригират премиите за застраховане на депозитите съобразно свързаните с климата рискове;

– да решават незабавно расистки и икономически въпроси, които произтичат от свързани с климата реформи.

Кой стои зад целия въглероден двуокис в небето и, вероятно, зад следващата финансова криза?

"Джей Пи Морън Чейз", "Ситигруп", "Уелс Фарго" и "Бенк ъф Америка" са най-едрите инвеститори на работещите с изкопаеми горива сектори. Заедно с другите четири банки, включени в изследването: "Бенк ъф Ню Йорк Мелън",  "Голдмън Сакс", "Моргън Стенли" и "Стейт стрийт", те са финансирали отделянето на 668 млн. тона въглероден двуокис в атмосферата чрез кредити за 5.3 трлн. щ. долара, по сметки на авторите на доклада. 

Анализираните мениджъри на активи са "Бенк ъф Ню Йорк Мелън инвестмънт мениджмънт", "Блек Рок", "Кепитъл груп", "Фиделити инвестмънтс", "Голдмън Сакс асет мениджмънт", "Джей Пи Моргън асет мениджмънт", "Моргън Стенли инвестмънт мениджмънт", "ПИМКО", "Стейт стрийт глоубъл адвайзърс" и "Вангард груп".

Продължаващите замърсявания, подкрепени от финансовия сектор, означават смъртоносни горски пожари, суша, горещи вълни, урагани, наводнения и други екстремни събития, а "усилията за редуциране на емисиите ще стават все по-оспорвани и скъпи", се отбелязва в проучването "Въглеродният балон на Уолстрийт".

Иронията е в това, че финансовият сектор също е в сериозен риск от емисиите, които финансира. Вълнообразната поредица от отрицателни ефекти от затоплянето на климата може да доведе до катастрофални загуби за капиталовите пазари. Американският бизнес, например, се очаква да понесе щети за 13.5 млрд. долара от наводнения през идната година. 

Или, както обобщава вицепрезидентът по икономическата политика на Центъра за американски прогрес – Андрес Винели, "ако останат нерешени, климатичните промени могат да предизвикат по-голяма финансова криза от която и да било друга в историята". 

Междувременно големите банки от Стария континент започват да приемат по-сериозно отговорността си към бъдещето на планетата. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст