В следващите 3 месеца няма да има скок на цените на ток и парно

Корнелия Нинова

​С коалиционните партньори смятаме, че трябва да има мораториум върху поскъпването на цените на тока, газа и водата, но не така, както беше предложен от ГЕРБ – със задна дата от 1 януари 2021 година.  

Това заяви пред БТВ вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова по повод горещата тема с цената на газа, тока и водата. 

"В редица европейски държави наложиха таван на цените на тока. Създадената днес временна комисия трябва да даде ескепртни предложения как да се действа след отпадането на мораториума, който е със срок от три месеца. Те трябва предложат как след три месеца трябва да се промени Закона за енергетиката, как да се промени дейоността на КЕВР и т.н. Мораториум трябва да има, но той не трябва да е със задна дата. В следващите три месеца няма да има поскъпване на тока и парното", обеща тя. 

"Възложила съм цялостен преглед върху дейностите на държавните дружества под шапката на министерството на икономиката. Спрях временно и всички нови назначения по бордовете. Искам да имам ясна и пълна информация за всичко, преди да се захвана с работата. Все още не съм запозната с казуса ДКК. Едва втори ден съм министър. Нека получим по-пълна и подробна информация, тогава ще коментирам", каза още  Нинова.  

"Отдавна спрях да слушам какво говори Сергей Станишев. Каквото и да направим, за него винаги е лошо. Няма да коментирам думите му. Най-важното е, че в това правителство ще можем да изпълняваме политиките, които сме обещали на хората. Без БСП нямаше как да има правителство, което не е добре да се случва в период на кризи. Пак ще повторя, че най-важното е, че политиките ни са залегнали в коалиционното споразумение. Става въпрос за безплатните ясли и детски градини от 1 януари 2022 г., безплатни учебници за всички ученици от 1 до 12 клас, увеличение на пенсиите и запазване на ковид добавката и най-важното, което се разбрахме на тези коалиционни преговори – от 1 януари да няма нито един пенсионер, който да живее под прага на бедност", обясни тя. 

"Другото важно е, че се разбрахме, че със здравето на хората не трябва да се прави търговия и болниците не трябва да са търговски дружества. Партиите имаме различни подходи как да се случи това, но най-важно е, че има общо сечение и воля за реформи. В БСП няма никаква промяна в позицията спрямо Северна Македония. Българското правителство също не е променило позцията си", допълни Нинова. 

"Обмислям и не изключвам варианта да се кандидатирам отново за председател на БСП. Конгресът през януари трябва да приеме оставката ми и през март да има избор на нов председател на партията. Все още мисля дали да се кандидатирам", завърши Корнелия Нинова. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст