Баку има готовност да обсъди въпроса за доставки на азерски газ

Румен Радев

Азербайджан има пълна готовност при желание на българското правителство да обсъди въпроса за допълнителни доставки на азерски газ, каза президентът Румен Радев в Брюксел.

Той е разговарял с колегата си Илхам Алиев по въпроса на вчерашната среща на "Източното партньорство".

„И аз се надявам, че това ще стане в най-скоро време. За нас е важно обаче да имаме физически носител и най-сетне тази връзка – газовата, между България и Гърция, която я чакаме от 10 години, непостроена", допълни той.

"Говорихме с министър-председателя Мицотакис, който в понеделник ще бъде в България, да продължим разговорите и аз се надявам догодина по този начин България наистина да реши един много важен за нея въпрос“, изтъкна президентът Радев.

По-рано днес държавният глава посичи, че идеята ядрената енергия да се признава за „зелена“ набира все повече сила сред европейските лидери, особено при скока на енергийните цени.

"От едната страна са възобновяемите източници – голямата, зелена цел на Европа, от другата страна обаче са базовите мощности. Без базови мощности не може. Те са три основни типа – знаете ги, въглища, ядрена енергия и енергия от природен газ. За България, след като има тази визия, възможно най-дълго – 2038 – 2040 г. да се откажем от нашите въглищни централи, остава опцията като базова мощност – ядрената енергия", коментира президентът.

В отговор на въпрос какъв подход очаква да надделее спрямо Русия – за санкции или за диалог, той каза: "Ако продължава ескалацията, ако има агресия от страна на Русия, естествено, ще има и съответно и увеличаване на санкциите. Ако няма такива действия, аз не виждам, че ще има увеличаване на санкциите към Русия".

Радев коментира и приетия по-рано днес от Народното събрание мораториум върху цените на електрическата енергия, водата и парното.

Президентът заяви, че мораториумът върху цените на тока, парното и водата, каквото решение приеха днес депутатите, трябва да се обмисли много добре от експертна гледна точка.

"Трябва много добро експертно обмисляне на този мораториум. Първо, той трябва да е изцяло в рамките на закона, като подход. Второ, аз мисля, че трябва да се направи един много дълбок анализ!  Да, хората трябва да бъдат защитени, категорично, но трябва да мислим и какви ще бъдат последствията върху функционирането на пазара в сектора", обясни държавният глава.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст