Гешев иронизира исканията за оставката му

Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев посреща с шеги исканията на управляващата коалиция да подаде оставка. След заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) Гешев заяви, че очаква да ми поискат оставката и за "глобалното затопляне”. "Видях, че има вицепремиер по климатичните промени. Очаквам да ми поискат оставката и за глобалното затопляне", каза обвинител №1.

Може да се каже, че преди заседанието на ВСС Иван Гешев изпадна в неловка ситуация. Той подари букет и пожела късмет на новия правосъден министър Надежда Йорданова, която обаче през усмивка му каза, че би искала да обсъдят условията за неговата оставка. 

https://www.facebook.com/dabulgaria.bg/videos/294442742617548/

"В интерес на българските граждани е съдебната и изпълнителната власт да си взаимодействат. Единственият печеливш от войната между институциите е престъпността. Сигурен съм, че прокуратурата, а и ВСС ще направят всичко за едно добро взаимодействие", коментира впоследствие главният прокурор. 

Новото управляващо мнозинство на "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България", което излъчи правителството начело с Кирил Петков, зае твърда позиция за оставка на главния прокурор и реформа на съдебната система. 

На 13 декември при гласуването на новия кабинет лидерът на ДБ Христо Иванов заяви, че съдебната реформа започва с необходимостта от отчетен главен прокурор, т.е. с оставка на Гешев. 

Преди ден главният прокурор заяви, че досега има само политически изявления, без конкретни примери защо той да си подаде оставката. Странно или не, Гешев реши да похвали правителството на Кирил Петков и президента Румен Радев, които също настояват за неговата оставка. 

"Ние имаме съвпадение с правителството на Кирил Петков за нулева толерантност към корупцията и престъпността… Президентът е обединител, символ на обединението на нацията, той има определени правомощия в Конституцията и в изпълнение на тези правомощия той може да извърши каквото прецени в интерес на българските граждани. Аз съм сигурен, че българският президент Радев работи в тази насока", коментира Иван Гешев.

Междувременно стана ясно, че прокуратурата няма да образува досъдебно производство срещу премиера Кирил Петков по казуса с негово гражданство. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст