Кабинетът започва с повече средства за детските градини и училища

Министерски съвет първо заседание на кабнета Кирил Петков

Радвам се, че на първото ни редовно заседание в Министерския съвет започваме темата с инвестирането на повече средства в детските градини и училищата. С тази идея от Министерството на образованието и науката са внесли няколко точки за обсъждане.

Това обяви министър-председателят Кирил Петков, уточнявайки, че темата – достъп до детски градини и образование – оттук нататък става огромен приоритет на цялото правителство – нещо, което всички коалиционни партньори са заявявали неведнъж.

Петков обърна внимание, че случилото се вчера – замразяването на цените на тока, водата и газта, което прие Народното събрание като една от точките в дневния си ред, е много важен знак.

Той показва, че оттук нататък, преди да има сериозен анализ в енергийната система и в системата на "Топлофикация", няма да можем да прехвърляме допълнителните разходи в системата върху крайните потребители. Това ще става само след като се осъществи пълният анализ и всичко, което е възможно да се направи за намаляване на разходите, се направи. Едва след това ще прибягваме до увеличаване на цените. Такъв ще е подходът ни оттук нататък, а не всяко нещо, което не е ефективно, да носи като резултат по-високи цени, уточни Петков.

Той коментира и че вчера диалогът с областните управители на засегнатите от наводненията общини е бил много коструктивен. Днес той очаква от тях пълен доклад за щетите, които са нанесени от наводненията, като за първи път ще се прави пълно детайлно обследване – единични цени, количества.

Целта е да се изпълнят два приоритета – на първо място да се помогне на засегнатите и да има достъп до населените места и нормално снабдяване с вода и ток, а на второ – да се гарантира, че средствата, които ще бъдат изразходвани, ще бъдат отпуснати в максимално добра координация с министерствата и проверени като разходна част.

"Знаем, че в миналото е имало практика при извънредни положения да се дават бързо пари, без най-внимателно обследване на разходите – това също ще бъде прекратено като практика" – подчерта премиерът.

Той обяви и че днес ще бъдат приети няколко европейски позиции – и в утрешния ден (17 декември) – заедно с министъра на външните работи Теодора Генчовска и заместник-министър-председателя и министър на финансите Асен Василев, тримата заедно ще пътуват до Брюксел за среща на най-високо ниво, за да покажат на европейските партньори общите първи стратегии на новото правителство.

Накрая министър-председателят поздрави присъстващите, уточнявайки, че и културата е приоритет на правителството, с това, че ЮНЕСКО признава високото пеене от селата Долен и Саточва като нематериално културно наследство на човечеството

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст