Наемателите търсят гъвкавите решения в подкрепа на хибридния начин на работа

банков офис

Ковид пандемията промени начина на работа. Много хора напуснаха офисите и изпълняват част от задълженията си от къщи. Това се отрази и върху отношенията между фирмите, търсещи такива пространства, и наемодателите. Наемателите вече търсят гъвкавите решения в подкрепа на хибридния начин на работа.

Това пък естествено се отразява и върху този сегмент от пазара на недвижими имоти. Анализът на 44 ключови офис пазара в региона на ЕМЕА – Европа, Близкия изток и Африка, например показва, че общият обем на гъвкавите работни пространства се увеличава със 155 000 кв. м, според доклада на Colliers Flexpansion 2021. Този ръст пък се равнява на 25 000 допълнителни работни места или 285 000 кв. м новооткрити площи. Срещу тях обаче стоят 130 000 кв. м закрити площи и още 23 000 кв. м изоставени площи. Близо една трета от закритите площи се дължат на оптимизирането на дейността на WeWork в ключови европейски локации като Барселона, Копенхаген, Лондон и Осло.

Според Том Слей, ръководител отдел "Консултации за гъвкави работни пространства", в Colliers EMEA, тъй като наемателите все повече се обръщат към гъвкавите решения в подкрепа на новите хибридни работни модели, доверието в сектора се завръща и операторите вече търсят възможности за разширяване. Няколко пазара отчитат нарастващи нива на заетост на гъвкавите работни пространства. Например, Дъблин и Копенхаген съобщават, че търсенето е довело до нива на заетост, близки до капацитета им.

Активност на операторите

International Workplace Group  продължава да се разраства по-бързо, отколкото се консолидира, с 15 нови проекта, които трябва да бъдат открити до края на тази година и през 2022 г. с марките Regus и Space. В перспектива дуото IWG-WeWork представлява само 20% от предстоящите за реализация проекти, което е забележително, тъй като на тях се пада една трета от всички съществуващи площи. В коментар Том Слей казва: "Диверсификацията на операторите може да доведе до активизиране на по-малките играчи и в крайна сметка до по-голямо разнообразие от продукти и концепции на пазара на гъвкави пространства."

Наблюдава се значително увеличение на партньорствата между операторите, обусловено от апетита на инвеститорите да взаимодействат директно със сектора и специализираните оператори, за да предоставят по-добри условия на наемателите. Освен това наемодателите все по-често разработват свои собствени гъвкави продукти, предимно като реакция към наемателите, които търсят всеобхватни и гъвкави решения, докато се връщат на работа.

Разширение

Размерът на гъвкавите площи на пазара на офиси в региона на ЕМЕА представлява само 2% от предлагането, което оставя вратата на офисите твърдо отворена за навлизане на съществуващи и нови оператори на пазара.

Според Том Слей, тъй като много организации преосмислят стратегията си за работното място и възприемат хибридни модели на работа, търсенето на гъвкави пространства ще се увеличи, като сателитни офиси, отдалечени от централата, или в подкрепа на нови хибридни стратегии за работа.

Освен това натискът, който ESG ангажиментите вероятно ще окажат върху недвижимите имоти, може да допринесе за увеличаване на търсенето на гъвкави площи, тъй като се очаква съществуващият офис фонд да бъде променен в унисон на  предстоящите изисквания. „Докато тече тази трансформация или до изтичането на договорите за наем , организациите могат да търсят гъвкави площи в междинния период", отбелязва Том Слей.

Клиентите

В подкрепа на доклада Flexpansion 2021 са и резултатите от проучването на "Колиърс" 2021 за гъвкавите работни пространства. То показва, че 60 на сто от операторите са по-склонни да навлязат на нови пазари през следващите дванадесет месеца. Други 67% от тези фирми е вероятно да се разширят спекулативно през следващите 12 месеца. В същото време  77 на сто от операторите заявяват, че се наблюдава увеличение на търсенето на "нефиксирано работно място", а 72% съобщават за увеличение на средния брой бюра на сключен договор.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст