От втория опит парламентът замрази цените на тока и парното до 31 март

Парламент откриване на 47 - мото народно събрание

Народното събрание окончателно прие мораториум върху цените на тока, парното и водата. Цените се замразяват на нивата към днешна дата, което ще продължи до 31 март. Мораториумът влиза в сила след обнародването му в "Държавен вестник", въпреки критиките от отделни законотворци, от представители на енергийни дружества и експертната общност. 

Задочна подкрепа за решението обаче изказа премиерът Кирил Петков. В началото на днешното правителствено заседание Петков обърна внимание, че  замразяването на цените на тока, водата и газта, което прие Народното събрание като една от точките в дневния си ред, е много важен знак. Той показва, че оттук нататък, преди да има сериозен анализ в енергийната система и в системата на "Топлофикация", няма да можем да прехвърляме допълнителните разходи в системата върху крайните потребители. Това ще става само след като се осъществи пълният анализ и всичко, което е възможно да се направи за намаляване на разходите, се направи. Едва след това ще прибягваме до увеличаване на цените. Такъв ще е подходът ни оттук нататък, а не всяко нещо, което не е ефективно, да носи като резултат по-високи цени, уточни министър-председателят

Ликвидна криза и див популизъм

ЕСО, ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про" излязоха с обща позиция в сряда, в която се подчертава, че от разчетите на КЕВР за поскъпване на тока те няма да повишат приходите си. В ценообразуването са калкулирани стойностите на услугите, които електроразпределителните дружества в България и "Електроенергийният системен оператор" заплащат на производителите на електроенергия.

Дружествата припомнят, че са в сериозна ликвидна криза от септември и е реална опасността от невъзможност за изпълняване на плащанията по веригата производство-пренос-разпределение-снабдяване. Застрашени от неизпълнение са инвестиционните и ремонтни програми на мрежовите оператори, предупреждават отново мрежовите оператори. "Всичко това заплашва с колапс цялата електроенергийна система, а оттам и цялата икономика на България", пише в становището им.

Енергийният експерт Васко Начев е на мнение, че това е доста срамно решение за българския парламент. "Без съмнение, вчера беше един срамно тъжен ден за българския парламент и се надявам днес разумът да надделее, да има политическа воля, да излезе някой и да каже: „Извинявайте, ние сбъркахме вчера – забравете за този мораториум", коментира Начев.

Експертът определи действията като „див популизъм”. „По късата допирателна се опитаха да си осигурят спокойни коледни празници и хората да бъдат доволни. Да, на първо четене наистина няма разумен човек, който да не си каже: „Ето, те мислят за нас”, без да си дават сметка как реално изглеждат нещата, приемайки такова нещо”, обясни Начев.

Според него ако мораториумът продължи да действа със срок до 31 март с декемврийските цени на тока, това означава четири месеца да не се знае кой пие и кой плаща.

"Някой трябва да плати тази сметка. С вчерашния мораториум те не казват кой ще е той. Означава, че новото правителство се вкарва в коловоз, от който няма излизане”, заяви Начев.

Решение заради "социалните очаквания"

Смятаме, че това е едно решение, натоварено с доста социални очаквания, подчерта Радослав Рибарски, депутат от "Продължаваме промяната" и председател на временната комисия за енергийната криза.

"За тези три месеца ще набележим мерки. Една от тях е да се види защо мрежовите цени нарастват толкова, какъв е стимулът на едно дружество да постигне по-висока ефективност и по-ниска себестойност, ако просто увеличава цената, без да оптимизира своите разходи. Такива въпроси стоят пред нас и всяка партия има своето виждане. Да се надяваме, че режим на тока няма да има. Доста бързо нараства търсенето през зимните месеци", коментира депутатът.

Относно изтеклият мандат на председателя на КЕВР, той заяви, че и този въпрос предстои да бъде разгледан, да се разгледат кандидатури и да се приложи нов мандат.

Законен ли е мораториумът

"Аз съм шокиран от загубата на колективен разум в нашето Народно събрание. Първо, никой не стана и не каза, че това е нарушение на Конституцията. Не може законодателният орган да се намесва в дейността на един независим регулатор", заяви депутатът от "Има такъв народ" и енергиен експерт Иван Хиновски.

Според него мораториумът заплавашва авансова по Плана за устойчивост и развитие, защото нарушава принципа за върховенството на закона.

"Този мораториум е вреден за имиджа на България в ЕС. Сигурен съм, че ще ни бъде размахан пръст, в най-лошия случай – дори наказателна процедура, каза енергийният експерт Иван Хиновски.

Решението също така заплашва енергийната сигурност на страната. Няма страна, в която мрежовите оператори да бъдат поставени в условия на фалит, допълни Хиновски.

Той бе категоричен, че не трябва да има мораториум и поясни, че в системата има резерви, които могат да се използват.

Статията е обновена в 13.10 часа на 16 декември

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст