Прокурорската колегия на ВСС прие Декларация за оказан натиск спрямо обвинители по досъдебно производство

Висш съдебен съвет

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет прие Декларация във връзка с позиция на Прокуратурата на Република България, по повод съобщение на Софийска градска прокуратура от 12 декември 2021 г. за оказан натиск спрямо наблюдаващи прокурори по конкретно досъдебно производство. Тя е приета в съответствие с Механизъм /процедура/ за публична реакция на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в случаи на засягане на независимостта и доброто име на прокурори и следователи, одобрен с Решение на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по Протокол № 9 от 20 март 2019 г. Ще бъде изпратена на Председателя на Народното събрание, Президента на Република България, Министър – председателя на Република България, Министъра на Вътрешните работи, Представителството на Европейската комисия, посолствата на държавите – членки на Европейския съюз в Република България, посолството на САЩ, посолството на Обединено кралство Великобритания, Европейския парламент, Съвета на Европа, Венецианската комисия, Консултативния съвет на европейските прокурори, Международната асоциация на прокурорите, Европейската мрежа на съдебните съвети, Комисията „ГРЕКО“ и на Европейския главен прокурор.

Приета за сведение бе и Докладна записка от тримата наблюдаващи прокурори по досъдебно производство № 231/2021 г. по описа на ГДБОП, пр. пр. № 20202/2021 по описа на Софийска градска прокуратура.

По повод приемане на Декларацията Калина Чапкънова – член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет и неин говорител, Евгени Иванов и Йордан Стоев – членове на Прокурорската колегия направиха изявление пред медиите, в което поясниха процедурата за публична реакция на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в случаи на засягане на независимостта и доброто име на прокурори и следователи, като бе обсъдено дали е имало други такива подобни случаи на натиск над прокурори по конкретни досъдебни производства.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст